Grčić: Hrvatska u petak izlazi iz recesije

Hrvatska u petak izlazi iz recesije, rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije na novinskoj konferenciji o gospodarskim aktualnostima te provedbi Nacionalnog programa reformi i korištenja EU fondova.

Grčić je izlaganje počeo riječima: ‘Nema ništa spektakularno’. Objasnio je kako Vlada ima potrebnu pojasniti javnosti što se događa na području reformi, obzirom na sve spekulacije u javnosti, ali pitanja koja je Vladi postavila Hrvatska udruga poslodavaca.

‘Mi odgovor na pitanja poslodavaca dajemo u kontinuitetu. U nekoliko mjeseci pripremom reformskog paketa, jednog od najsnažnijih reformskih dokumenata, mi dajemo odgovore na ono što u reformskom smislu Hrvatsku očekuje u narednom razdoblju’, rekao je Grčić.

Hrvatska je proteklih godinu dana od Europske komisije dobila preporuku za osam reformi, od kojih su napravljene dvije. ‘To je vrlo slično s drugim zemljama EU-a i Hrvatska bez obzira na to što je nova članica ne zaostaje puno za drugim članicama. Od 28 zemalja članica na osmom smo mjestu što se tiče uvođenja reformi’, dodao je.

Konkretno, Grčić je kazao da je u šest ovogodišnjih preporuka priprema nikad nije bila bolja te očekuje da će se akcijski plan dovršiti do kraja godine. U prvom redu tu misli na plan spajanja agencija i 300 milijuna kuna ušteda za poduzetnike ukidanjem parafiskalnih nameta. U 2016. uštede bi se trebale povećati na milijardu kuna.

Grčić podsjeća: ‘U fazi smo pilot projekta gdje se ide na rezanje administrativnih opterećenja za poduzetnike. Do kraja godine imati ćemo i mehanizam dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne samouprave. Idemo i za tim da se na bolji način uredi i sustav plaća u javnoj upravi’.
Spomenuo je i Zakon o osobnom stečaju kojim će se početi rješavati problem osobnog duga građana, koji je i veći od javnog duga. ‘Želimo pomoći građanima da se počnu razduživati’, dodao je.

Isto tako, naglasio je i da su unatoč kritikama, javna poduzeća poput HŽ-a , i HAC-a i dalje restrukturiraju.

Ključni resor po Grčiću je i pravosuđe u kojem je napravljen golem pomak. Na početku mandata SDP-ova Vlade bilo je 800.000 neriješenih sudskih slučajeva, a sad ih je već manje od 600.000.

U zdravstvu je saniran jedan dio dugova i napravljen je plan kako zatvoriti neriješena dugovanja. Operativno, započet je proces racionalizacije i okrupnjavanja.

‘Sve ovo je pretpostavka onoga što se u Hrvatskoj događa, a to je nakon šest godina, gospodarski oporavak. U petak ćemo dobiti konačne rezultate gospodarskog rasta u prvom kvartalu – svi pojedinačni indikatori govore o pozitivnoj stopi rasta, što znači da je hrvatska izašla iz recesije’, rekao je Grčić.

Što se tiče europskih fondova i tzv. task forcea tiče, Grčić je podsjetio da to nije nova priča: ‘To je priča stara nekoliko mjeseci…ovo možda izgleda komplicirano, ali mi već tri godine radimo na pripremi i realizaciji projekata. Ukupno smo na 84 posto novca koji nam je ponuđen za raspolaganje. Slijedi ugovaranje novca za iduću financijsku perspektivu gdje smo s kolegama iz Višegradske skupine utvrdili da smo otišli najdalje.’

‘Predizborno je vrijeme i svi se trude omalovažiti rezultate ove Vlade, a oni su neupitni. Mi ne uživamo, već radimo i svaki dan će rezultati hrvatske Vlade biti sve vidljiviji u tri segmenta: gospodarskom oporavku, provedbi reformi i impulsu EU fondova’, zaključio je Grčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...