Hoće li Sabor ispraviti diskriminaciju invalida u drugom pokušaju?

Prije dva tjedna Sabor je po prvi put imao mogućnost ispraviti diskriminaciju dijela osoba s invaliditetom prihvaćanjem izmjena Zakona o dječjem doplatku koje je predložio nezavisni zastupnik Mladen Novak. Međutim, u nevjerojatnoj konfuziji tijekom glasanja Novakov prijedlog nije prošao, što je očekivano naišlo na osudu javnosti. Iako je Vlada najavila da će isti zakon sama mijenjati, Novak ne namjerava čekati Vladin prijedlog.

Nezavisni zastupnik Mladen Novak danas će od saborskih zastupnika zatražiti da ponovno, odnosno konačno glasaju o njegovom prijedlogu izmjena Zakona o dječjem doplatku, kojim je on želio ispraviti diskriminaciju što je trpi 1.100 osoba s invaliditetom.

Naime, upravo ova skupina osoba s invaliditetom ne prima naknadu od 831,50 kuna, iako to pravo doživotno ima 4.000 osoba s invaliditetom. Izmjenama Zakona o dječjem doplatku iz 2002. pravo na doplatak izgubilo je oko 1.100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina, koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002, i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja spomenutog zakona. Novak je svojim prijedlogom izmjena upozorio na taj problem.

Problem su prepoznali i neki zastupnici, no zbog peripetija tijekom glasanja Novakov prijedlog nije dobio podršku.

Podsjetimo, na glasanju se prije dva tjedna našao zaključak da se Novakov prijedlog zakona ‘ne prihvati’. Glasanje je pokazalo da je 21 oporbeni zastupnik bio protiv toga da se Novakov zakon ne prihvati dok je 68 vladajućih bilo suzdržano. Iz kvote vladajućih jedino su HNS-ovi Boris Blažeković, Igor Kolman, Goran Beus Richembergh i Srđan Gjurković glasali protiv odbijanja Novakova prijedloga.

To je, prema tumačenju vladajućih, značilo da Novakov prijedlog zakona nije prošao.

‘Nitko od radnih tijela Sabora formalno nije predložio da se usvoji prijedlog zakona, no zaključak kojim bi se on odbio nije podržan te formalno nema prijedloga da se on usvoji’, pojašnjavao je tada SDP-ov Peđa Grbin.

S obzirom na to da zakon nije odbijen, ali ni prihvaćen, Novak se odlučio na drugi pokušaj. Naime, odbijanjem zaključka da se zakon ‘ne prihvati’ stekli su se uvjeti da se prihvati i upravo to će danas predložiti tijekom glasanja.

Hoće li mu to uspjeti, tek treba vidjeti, s obzirom da je u međuvremenu Vlada najavila svoj prijedlog izmjena istog zakona. Iako su na početku u Vladi tvrdili da nemaju novca, premijer Zoran Milanović prošli tjedan sastao se s predstavnicima Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom i obećao izmjene zakona do jeseni.

No ukoliko se prihvati Novakov prijedlog zakona, ne treba čekati do jeseni kako bi dio osoba s invaliditetom prestao biti diskriminiran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...