HSP AS prva je politička stranka koja sudjeluje u Noćima muzeja

U sklopu nadolazeće manifestacije Europske noći muzeja (subota, 16. svibnja 2015.) i Međunarodnog dana muzeja (ponedjeljak, 18. svibnja 2015.) priključila se i podružnica HSP AS Zadarske županije. Na spomenutoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji biti će predočena umjetnička i druga ostvarenja na temu održivog društva, koju je koncepcijski osmislio autor izložbe, prof. Marin Buovac, kustos. Upravo temom o održivom društvu, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015. godine, kulturno-društvene ustanove preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života – u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi. Iako uključivanje Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) u navedena događanja predstavlja svojevrsni presedan, smatramo da je ovakvo djelovanje političkih stranaka dobrodošlo, te da će u skoroj budućnosti i ostale političke stranke priključiti ovakvim manifestacijama.

Naime, interaktivnom i interdisciplinarnom izložbom pod nazivom „Pravaška baština i nasljeđe kao proces društvenih promjena“ nastojat će se kroz prizmu slikovnog, arhivskog, numizmatičkog, filatelističkog i drugog vrsta materijala približiti povijesna i suvremena ideja pravaštva, koja kroz stoljeća svojeg postojanja uvjetuje društvene, kulturne i političke promjene, koje su ujedno u skladu sa temom nadolazeće manifestacije. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života – u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi. Kao institucija koja komunicira baštinske sadržaje u najširem smislu, svi smo pozvani predvoditi u podizanju društvene svijesti o posljedicama ljudskog djelovanja i potrebi mijenjanja modela ponašanja. U tu svrhu, osim organiziranja same interaktivne izložbe, također namjeravamo uraditi svojevrsne likovne radionice za djecu, vođenje po izložbi, predavanje, kao i dodjelu nagrada, kako bi uveli svojevrsnu inovaciju u unapređenju komunikacije s posjetiteljima i zajednicom. Također je u planu suradnja sa lokalnim institucijama, udrugama i pojedincima, kako bi se organizirala popratna kulturna događanja kao što je glazbena predstava, filmska projekcija i druge atrakcije, koje mogu doprinijeti razumijevanju i motiviranju za održivi razvoj. U dogovoru sa pojedinim školama biti će organizirano stručno vodstvo čitavih razreda po postavu izložbe, kako bi naposljetku mlađim generacijama prenijeli ideju o pravaštvu i održivom razvoju.

Hsp Ante Starčević, Noć muzeja

Upravo je noć muzeja sjajna prilika da se spomenuta umjetnička ostvarenja prezentiraju širokoj masi, koja će spomenute manifestacije međunarodnog karaktera posjećivati diljem grada Zadra, od jedne kulturne ustanove do druge. Budući da se prostorije HSP AS Zadarske županije nalaze u blizini Arheološkog muzeja Zadar i SICU (Ulica Madijevaca br. 6), nadamo se kako će dobar dio dotičnih posjetitelja usputno posjetiti i prostorije HSP AS, u kojoj će biti predstavljena gore navedena građa, kazuju iz HSP AS-a.

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) će uvijek bezrezervno podržavati kulturni, društveni i umjetnički život, ne samo Grada Zadra i Zadarske županije, već općenito diljem domovine i inozemstva, sve što je za opću dobrobit svih njezinih građana. Ovo je samo još jedna u nizu akcija, koju je HSP AS proveo po pitanju kulturno-društvenog života u gradu Zadru, budući da je već u nekoliko navrata dokazao se kroz razne humanitarne akcije, obljetnice, izložbe slika, fotografija i razna druga događanja. Stoga je Europska noć muzeja (16. svibnja 2015. godine – u 18 sati) i Međunarodni dan muzeja (18. svibnja 2015. godine – u 12 sati) logičan slijed događanja, suradnje i razvoja HSP AS na kulturno-umjetničkoj sceni, zaključili su iz ove političke stranke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...