Pat situacija na Markovu trgu: Branitelji u crkvi, policija ispred

Jučerašnji braniteljski prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije koja je počela nakon 22 sata, do kad je zakonom dopušteno prosvjedovati na tog trgu. Branitelji su utočište pronašli u crkvi sv. Marka gdje su ih od provođenja zakona zaštitili svećenici, budući da sukladno Ugovoru o pravnim pitanjima između Vatikana i RH policija nema pravo intervenirati na ‘teritoriju’ pod ingerencijom Katoličke crkve.

Trenutačno su, dakle, branitelji u crkvi svetog Marka, a policija ispred nje. Svakog od prosvjednika zbog kršenja zakona policajci bi trebali privesti, no kako je jutros izvijestio reporter HTV-a Saša Kosanović, policajci su dvojicu prosvjednika pustili da neometeno ode s Markova trga.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima, izvijestio je HTV-ov reporter.

Branitelji su Kosanoviću rekli da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški rekao mu je da u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome, ostaju u crkvi do daljnjega.

Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata.

U Mesničkoj je i dalje jake policijske snage no automobilom se može do nje.

U Savskoj ulici je situacija trenutno mirna, branitelji tamo pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Jučer su dvaput blokirali Savsku, postavili plinske boce, koje su uklonjene i promet se normalizirao. Braniteljske udruge (uglavnom HVIDR-a) iz ostalih dijelova Hrvatske sinoć su preko nacionalnih tv kanala najavljivali masovni dolazak autobusima u Zagreb dati potporu svojim suborcima i istomišljenicima.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve, čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...