Dermatolozi: Za akne nije kriva čokolada već obrano mlijeko

Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili poremećajima na koži, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže u našem organizmu.

Stanje kože odraz je procesa koji se događaju unutar tijela. Stoga, ako imate loš ten i pojavljuju vam se akne iako je pubertet daleko iza vas, vrijeme je da kožu počnete voditi računa o izboru namirnica.

Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma, kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać.

Jelovnik, čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, najbolji je saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože, kaže nutricionistica. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki važan je saveznik u rješavanju problema akni.

Suprotno općem vjerovanju, ne postoje znanstveni dokazi da čokolada uzrokuje akne. Ipak, čini se da neka hrana kod osjetljivih pojedinaca može potencirati njihovu pojavu. Tako je studija iz 2008. objavljena u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology utvrdila vezu između unosa mlijeka i povišenog rizika od pojave akni i kod dječaka i kod djevojčica – kaže nutricionistica.

Pritom se kao najproblematičnije pokazalo obrano mlijeko, vjerojatno zato što sadrži ili hormone ili bioaktivne molekule poput progesterona, androgenih hormona i IGF-1 čimbenika, koji utječu na endogene hormone i potiču nastanak akni.

No nije samo povećan unos mlijeka krivac za akne. Hrana s visokim udjelom šećera i drugih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom potiče razvoj akni. Nije bezazlena ni hrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama poput crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, zaključuje nutricionistica.

Cjelovite žitarice će spriječiti zadržavanje toksina u organizmu

Kako biste pobijedili akne, prehranu temeljite na cjelovitim žitaricama i svježem voću i povrću. Cjelovite žitarice obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma. Tako se sprječava akumulacija toksina u tkivu koji mogu izazvati probleme s kožom.

Jedite ribu jer nedostatak cinka ostavlja trag na licu

Akne su ponekad simptom deficita cinka, stoga adekvatan unos ovog važnog minerala pomaže postizanju čistog lica. Svakako u jelovnik uvrstite ribu i morske plodove, sjemenke suncokreta i sezama te jaja, savjetuje nutriconistica Sandra Krstev Barać.

Vitamin A i beta-karoten mogu uvelike pomoći u sprječavanju nastanka akni i isušivanja kože, no pri uzimanju suplemenata nužan je oprez i savjetovanje sa stručnom osobom, jer je vitamin A u prevelikim količinama toksičan.

Popis savezničkih namirnica:

– Integralne žitarice, osobito zobene pahuljice
– Leća, grah, soja
– Zeleno lisnato povrće
– Jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusno voće
– Orašasti plodovi
– Sjemenke, osobito lanene
– Riba, osobito srdelice, losos, tuna
– Ekstra djevičansko maslinovo ulje
– Zeleni čaj (nezaslađeni)

Hrana koju treba izbjegavati:

– Bijela riža, bijeli kruh, bijeli šećer
– Slatkiši i slastice
– Mlijeko i mliječni proizvodi
– Margarin
– Maslac i mast
– Suhomesnati proizvodi
– Hrana koja obiluje jodiranom soli (jer jod može pogoršati stanje)
– Luk i alge (jer sadržaje jod)
– Alkohol, kofein, gazirana pića
– Pržena hrana

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...