Opasnost iz tanjura,12 ljetnih namirnica koje vas mogu strpati u bolnicu

Svako godine jedan od šest ljudi otruje se hranom, pokazala je američka studija, a najveći rizik je ljeti. Iako je smrtnost mala, dovoljan je jedan odrezak da vas smjesti u bolnicu i to baš kada ste na godišnjem.

Bakterije koje su prirodno na gotovo svim namirnicama počinju se razmnožavati k’o “šašave’, a svi kemijski procesi su brži pa se lakše stvaraju i opasni kemijski spojevi.
No nasreću, crijevne zaraze i ostala trovanja hranom mogu se spriječiti, no na ovih 14 namirnica trebate ljeti.

1. Zeleno lisnato povrće

U deset godina, povrće poput špinata i zelene salate samo u SAD-u je odgovorno za 262 epidemija, pokazuju statistike njihovog Agencije za hranu i lijekove. Najveći problem je što se često jedu sirova. Kako biste smanjili rizik, osim temeljitog pranja listova, dobro operite ruke dok baratate njima, osobito ako ste prije pripremali meso. Pripremajući salatu, ostavite ju da barem 15 minuta odstoji samo u octu koji ubija bakterije i eventualne nametnike. Poslije ocijedite eventualni višak, ako vam je salata prekisela. Možda lišće neće biti toliko hrskavo, ali će biti sigurnije.

2. Jaja

Najčešći su uzrok salmonele. Osobito ako niste sigurni u njihovo podrijetlo i uvjete skladištenja i transporta, izbjegavajte sve sirove varijante. Domaće majoneze, tiramisu i slična jela osobito su opasna ljeti.

3. Meso

Svake godine samo u SAD-u prijavi se 3300 slučajeva trovanja mesom. Najopasnija je piletina, a mljevena govedina na nezavidnom drugom mjestu zahvaljujući opasnom soju E. Coli. Zato je bez obzira na smrzavanje, svo meso najsigurnije tretirati kao zaraženo i ne riskirati. Temeljito ga termički obradite, ruke perite i prije i poslije pripreme, a očistite i sve površine na kojima se pripremalo.

4. Tuna

Ako je nakon ulova stavljena na temperaturu višu od 16 stupnjeva, tuna otpušta scombrotoksin koji izaziva glavobolje, crvenilo i grčeve. Što je još gore, ovaj toksin se nemože uništiti kuhanjem. Zato je jedini i najbolji način prevencije dobro istražiti podrijetlo, odnosno ako ste sigurni od koga ju kupujete.

 

Tuna, riba na gradelama, pečena riba (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

5. Školjke

Hrane se filtrirajući more pa ako su rasle u zagađenom okolišu, i one će pokupiti sve toksine,. Osim toga, ako su sirove mogu prenijeti norovirus koji izaziva teške probavne smetnje i bakteriju Vibrio vulnificius koja izaziva slabost, povraćanje i proljev.

6. Krumpir

Sam po sebi, krumpir je bezopasan, ne nosi bakterije i viruse a jede se temeljito kuhan, pečen ili pržen. No na krumpir salatu su lako mogu prenijeti virusi i bakterije s mesa ili drugog povrća pa je važno obratiti više pozornosti kod pripreme. U SAD-u su zabilježene zaraze listeriom, salmonelom i E. Coli upravo s krumpir – salata.

7. Sir

Dok su za većinu trovanja drugom hranom krivi restorani, kantine i ostale velike kuhinje, trovanja sirom su češća u domu. Može biti zaražen salmonelom i listerijom koja može izazvati pobačaj. Glavno pravilo – što je sir tvrđi to je i sigurniji, a trudnice bi svakako trebale izbjegavati fetu, brie, camembert i sve sirove s plemenitom plijesni.

8.Rajčica

Zelena salata i rajčica često na sebi imaju bakterije ili druge štetnike, no možete ih se riješiti i spriječiti da se razmnožavaju. Držite rajčice odvojeno od ostalih namirnica, prije pripreme prvo temeljito operite ruke pod toplom vodom, a potom rajčice pod hladnom.

9. Dinja i lubenica

Ne sadrže bakterije, ali problem je u kori. Dok ju režete, bakterije unosite u unutrašnjost koju potom jedete sirovu. “Preporučujemo da prvo temeljito isperete i izribate koru” ističe Klein.

Ne sadrže bakterije, ali problem je u kori. Dok ju režete, bakterije unosite u unutrašnjost koju potom jedete sirovu. “Preporučujemo da prvo temeljito isperete i izribate koru” ističe Klein.

10. Sladoled

Ljeti, većina sladoleda je sigruna – promet je velik, a osim toga smrzavanje ubija bakterije.
No tijekom 15-ak godina, krivac je za 75 epidemija u salmonele i stafilokoka. Najveći problem bili su domaći sladoledi koji su koristili sirova jaja. U jednom slučaju, više od 200.000 ljudi zarazilo se salmonelom jer se smjesa transportirala zajedno s jajima a pri pripremi nije ponovno pasterizirana.

11.Klice

Krcate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, ali i mikrobima. “Uzgajaju je se u toplim, vlažnim uvjetima. To je poput toplica i fast fooda u jednom za bakterije” odjašnajva Klein. Ako ih želite, obvezno ih prvo dobro sotirajte, pa čak i ako ih potom pržite ili kuhate.

12.Bobičasto voće

Rastu bllizu zemlje, a nerijetko dolaze izdaleka pa ih temeljito operite, ili, još bolje, pripremajte ih u kolačima ili džemovima.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...