Poduzetnici s kontinenta produktivniji od onih s Jadrana

Poduzetnici u obje statističke regije – Kontinentalnoj i Jadranskoj Hrvatskoj prošle su godine poslovali s neto dobiti te su povećali broj zaposlenih, pri čemu su osnovni financijski rezultati poput ukupnih prihoda, neto dobiti i neto plaće, kao i pokazatelji poslovanja, poput produktivnosti rada i ekonomičnosti poslovanja, na strani poduzetnika s kontinenta, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavila Financijska agencija.

No, pri promatranju i usporedbi podataka o poslovanju poduzetnika prema tzv. NUTS-2 (nomenklatura prostornih jedinica za statistiku) regije treba uzeti i u obzir da je od 21 županije u Hrvatskoj u regiju Kontinentalna Hrvatska svrstano njih 14, uključujući i gospodarski najpropulzivniji, grad Zagreb, dok Jadransku Hrvatsku čini sedam županija.

Podaci o poduzetnicima klasificirani u dvije regije tako pokazuje da je u prošloj godini u Jadranskoj Hrvatskoj registrirano sjedište imalo 40.511 poduzetnika ili 38,8 posto ukupnog broja hrvatskih poduzetnika, a u Kontinentalnoj 63.959 poduzetnika ili 61,2 posto.

Poduzetnici Kontinentalne Hrvatske zapošljavali su 601.295 radnika (72,4 posto ukupnog broja zaposlenih), a Jadranske 228.821 radnika (27,6 posto). No, lani je u odnosu na godinu prije broj zaposlenih u Kontinentalnoj Hrvatskoj rastao za 1,5 posto, a u Jadranskoj za 2,6 posto.

Podaci o financijskim rezultatima govore da su poduzetnici Kontinentalne Hrvatske u 2014. ostvarili 490,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, uz 478,7 milijardi kuna ukupnih rashoda.

Ukupna dobit svih poduzetnika iz te regije lani je iznosila 26,6 milijardi kuna, dok su ukupni gubici bili na razini od 17,8 milijardi kuna, što znači da neto dobit u toj regiji za 2014. godinu iznosi 8,8 milijardi kuna.

Plaća veća na kontintentu

Hrvatske prošle godine iznosila 4.993 kune i bila je za 2,4 posto viša u odnosu na prosjek svih poduzetnika Hrvatske, koji je iznosio 4.878 kuna.

Prosječna pak mjesečna obračunata plaća u Jadranskoj Hrvatskoj iznosila je 4.574 kune te je bila manja od državnog prosjeka 6,2 posto, a 8,4 posto manja od plaće poduzetnika Kontinentalne Hrvatske.

Jadranski su poduzetnici lani ostvarili 128,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, 126,2 milijarde kuna ukupnih rashoda, 8,3 milijarde kuna ukupne dobiti te 7,3 milijarde ukupnih gubitaka, odnosno neto dobit u iznosu od milijarde kuna.

Iz Fine ističu i kako je produktivnost rada mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom, kao i mjerena dobiti po zaposlenom te ekonomičnost ukupnog poslovanja lani također bila veća kod poduzetnika Kontinentalne u odnosu na poduzetnike Jadranske Hrvatske.

Naime, prošlogodišnja produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u kontinentalnoj je regiji iznosila 785.385 kuna, a u jadranskoj 539.299 kuna, dok je produktivnost mjerena dobiti po zaposlenom na kontinentu bila na razini od 14.557 kuna, a na Jadranu je iznosila znatno nižih 4.375 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...