Stiže li pravi “Armageddon”? U svemir šalju nuklearno oružje

Hollywood je možda ipak bio u pravu. NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavile su kako od sada zajedno rade na održavanju sigurnosti ipronalasku rješenja za moguće opasne asteroide koji se približavaju Zemlji koje bi moglo uključivati i upotrebu nuklearnog oružja, piše Daily Mail.

Baš kao u filmu ‘Armageddon’ u kojem Bruce Willis odlazi u svemir kako bi izbušio asteroid i u njega postavio nuklearnu bombu koja bi ga prepolovila i skrenula s putanje prema Zemlji, prema planovima NASA-e, nuklearna bi bomba na identičan način mogla i u stvarnosti biti poslana u svemir.

– Te dvije agencije rade zasebno, no ponekad im se planovi znaju poklopiti. Do kojeg god zajedničkog rješenja dođu, to će biti dobra stvar – rekao je Bruce Betts, direktor znanosti i tehnologije Planetarnog društva.

Blizu Zemlje kruži milijun opasnih asteroida

Znanstvenici tvrde kako u Zemljinoj blizini kruži oko milijun asteroida, a svaki od njih predstavlja veliku prijetnju.

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da biuništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez, osobito ako su usmjereni na srednje i male asteroide te komete. No, neki stručnjaci, pak, drže da bi nuklearne eksplozije u svemiru mogle prouzročiti više štete nego koristi. Oni predlažuskretanje asteroida s njihove putanje. Takav plan predstavljen je na NASA-inoj konferenciji održanoj prošle godine. Letjelica bi došla do asteroida u dubokom svemiru, napravila krater u njemu i postavila nuklearni eksploziv. Eksplozija bi trebala skrenuti asteroid.

U principu, gotovo identičan scenarij onome iz filma Armageddon.

‘Ne paničarimo, ali prijetnja uvijek postoji’

Posljednjih dvadeset godina NASA-ini znanstvenici otkrivaju asteroide veće od jednog kilometra koji bi mogli naštetiti Zemlji, a prema izvješćima takvih je 98 posto.

– Vjerojatnost da nas nešto pogodi u budućnosti je poprilično velika, iako ne paničarimo, prijetnja uvijek postoji – rekao je NASA-in stručnjak Jason Kessler.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...