Vatikan i Palestina potpisali povijesni sporazum

Vatikan i Palestinci potpisali su u petak povijesni sporazum o pravima katoličke crkve na palestinskim područjima, objavio je Vatikan u priopćenju.

Sporazum su potpisali vatikanski tajnik za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), britanski prelat Paul Richard Gallagher, i palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki.  Unatoč tome što Vatikan od 2013. govori o “Državi Palestini”, Palestinci ocijenjuju da je potpis ovog sporazuma “de facto priznanje” njihove države, što izaziva nezadovoljstvo i ljutnju Izraela.

Sporazum izražava potporu Vatikana rješenju “sukoba između Izraelaca i Palestinaca u sklopu formule o dvije države”, kako je još u svibnju objasnio msgr Antoine Camilleri, šef izaslanstva Svete Stolice.

Za Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) ovaj sporazum čini Vatikan 136 državom koja je priznala palestinsku državu.

Za Izrael pak takva odluka “neće unaprijediti mirovni proces i daleko od toga da će dovesti palestinsko vodstvo za pregovarački stol i na bilateralne pregovore.

Vatikan, koji od 1993. ima uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, pregovara od 1999. o sporazumu o pravima katoličke kongregacije u izraelskoj državi, no svaki sastanak, koji se upriličuje u prosjeku jednom u šest mjeseci, do sada je završavao neuspjehom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...