Vrtić Ćok iz Tkona jedini na zadarskim otocima dobio zelenu eko-zastavu

Oni su mali, ali su veliki! Točnije, oni su najveći među vrtićima na zadarskim otocima. Jedino se na pročelju njihove zgrade vijori zelena eko-zastava koju im je dodijelila Međunarodna koordinacija za Eko-škole, i to na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.

Dječji vrtić Ćok iz Tkona, objašnjava ravnateljica Ana Kuštera, dobio je status Međunarodne Eko-škole jer je u cijelosti ispunio uvjete iz smjernica za provedbu programa Eko-škole i obavio sve potrebne radnje za stjecanje ovog međunarodnog priznanja. Nakon što im je u Zagrebu prije dva tjedna dodijeljen certifikat, dolazak eko-zastave u Tkon mališani su u petak proslavili s prijateljima i najbližim suradnicima.

Za Dječji vrtić Ćok ovo je veliki korak za budućnost. Djecu pripremamo za bolji i kvalitetniji život, za usvajanje vještina koje će im kasnije biti potrebne, naglasila je ravnateljica Kuštera koja je na prigodnoj svečanosti zahvalila svima koji su im pomogli na putu do osvajanja statusa Međunarodne Eko-škole. Bila je to i prilika da se oproste od petero mališana koji najesen kreću u prvi razred osnovne škole, ali i da zažele dobrodošlicu novim prijateljima s kojima će ih od rujna u vrtiću biti ukupno dvadeset i pet.

Da bi Dječji vrtić Ćok osvojio međunarodnu eko-zastavu,  morao je zadovoljiti sedam strogih pravila i kriterija.

Najprije smo morali osnovati eko-odbor koji je potom donio smjernice po kojima ćemo djelovati i mijenjati okoliš. Poput racionalnog trošenja vode i električne energije, čistog okoliša i razvrstavanja otpada. Odlučili smo da ćemo ekološki projekt posvetiti Škrapiću i odvajanju otpada, na čemu smo radili od jeseni do proljeća. Donijeli smo i eko-kodeks te sve naše aktivnosti dokumentirali i fotografirali i, prije slanja projekta na uvid Udruzi Lijepa Naša, obavijestili javnost, što je također bio jedan od uvjeta. Imali smo i svojevrsnog mentora i revizora, gospođu Zdenku Vulić iz Medicinske škole u Zadru. Nakon provjere cijele dokumentacije dobili smo obavijest o primanju u članstvo Međunarodne eko-škole, navodi ravnateljica Ana Kuštera te dodaje da osvajanjem zelene zastave aktivnosti u vrtiću nisu prestale. Štoviše, iza njih je mala škola glagoljice, koju su organizirali drugi put zaredom, napravili su slikovnicu „Mali Ćok se odlučio za skok“ te kandidirali na natječaj za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod malu metlicu od marišćice, suvenir Dječjeg vrtića Ćok.
Krenuli smo u smjeru ekologije i očuvanja baštine, našeg otoka i tradicije i mislim da smo na dobrome putu, zaključuje ravnateljica Ana Kuštera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...