Zavod za mirovinsko godinama isplaćivao penzije mrtvima, izgubili 6,5 milijuna kuna!

Zavod za mirovinsko osiguranje godinama je isplaćivao mirovine – mrtvima! 6,5 milijuna kuna isplatili su na račune Hrvata iz inozemstva – da bi kontrolom OIB-a ustanovili da su oni umrli. To nije sve – otkrili su i da su godinama penzije uplaćivali na 200 nepostojećih računa!

Iz mirovinskog – mrtvima! Godinama su im svaki mjesec na račun uredno stizale penzije – iako su umrli. Neke je rodbina podizala, neke nije – a Zavod za mirovinsko grešku je primijetio kada su krenuli u kontrolu OIB-a.

“276 je mirovina bilo isplaćeno umrlim osobama – 6,5 milijuna kuna što smo oko 2/3 vratili a 1/3 se još vodi očekujemo da ćemo to riješiti”, izjavio je glasnogovornik Zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović.

Dva milijuna još im trebaju vratiti – uglavnom iz zemalja izvan Europe.

“Prvo se ide najmanje represivnoj mjeri to je da se ljude poziva da novac vrate, a tek kad se takve varijante konzumirane – krećemo u represivno…”, dodaje Dujmović.

Nije to jedina greška na kojoj je Zavod gubio novac poreznih obveznika.

Početkom godine Zavod je promijenio banku preko koje isplaćuje mirovine u inozemstvo – i odlučio prekontrolirati račune – shvatili su da isplaćuju 209 mirovina na pogrešne račune u inozemstvu. Krivo isplaćeni novac nitko nije trošio – nego im se automatski vraćao.

“Tu se ne radi o nepripadnim isplatama nego tehnički pogrešnim računima – na koje su se isplaćivali, ali su se vraćala – tu se ne vode regresini postupak nego su se sredstva vraćala”, kaže Dujmović.

Ipak – isplata pa vraćanje godišnje ih je koštala 2 milijuna kuna. Skupe greške su u Zavodu konačno ispravili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...