Profesor s Cambridgea tvrdi da izvanzemaljci sliče ljudima

Iako ih se godinama prikazivalo kao male zelene u novoj knjizi vodećeg evolucijskog biologa, profesora Simona Conweya Morrisa s Cambridgea, tvrdi se da će, ako oni postoje i ikad ih susretnemo, izgledati slično nama.

Conway Morris kazao je da vjeruje da su izvanzemaljci koji sliče ljudima razvili barem na jednom od mnogih planeta koji su poput Zemlje, a otkrili su ih astronomi. U svojoj knjizi “The Runes of Evolution” on predstavlja princip konvergentne evolucije, odnosno princip prema kojemu će različite vrste neovisne jedne od drugima razviti slična obilježja, dodajući da se taj princip ne odnosi samo na Zemlju.

“Pokušavam predstaviti mogućnost da su stvari koje smatramo najvažnijima, kao što su kognitivna sofisticiranost, veliki mozgovi, inteligencija, također konvergentni. Dakle, isti se aranžman odnosi i na planete poput Zemlje”, poručio je, prenosi Independent.

Također, kazao je da bi prema tom principu slično izgledao i biljni i životinjski svijet na drugim planetima. “Naravno, to ne znači da svaki planet koji je poput Zemlje imati život, a kamoli humanoide. Ali, ako pričamo o sofisticiranoj biljci, ona će izgledati kao cvijet. Ako želite letjeti postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite roniti, kao morski pas, postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite toplokrvnost, kao kod ptica i sisavaca, postoji tek nekoliko načina na koje se to može ostvariti”.

“Čitav biznis s izvanzemaljcima, Keplerom, potraga za solarnim planetima, misije na Mars. Sve to se kreće toliko velikom brzinom da možemo biti prilično sigurni da će sve dosadašnje ideje biti otvorene za reviziju idućih godina”, dodao je.

“Problem postaje akutan: ne bismo trebali biti sami, ali, slavne posljednje riječi, svi dokazi ukazuju na to da jesmo. Možda se izvanzemaljci skrivaju, kao prema ideji Arthura C. Clarkea, ili, kao što je Stephen Baxter predložio, mi živio u virtualnom svijetu. Stvarno ne znam. Ali sumnjam da smo tek počeli grebati po površini stvarnosti, u nedostatku bolje riječi”, zaključio je.

 
izvanzemaljcinlo