Kontrolori HRT-a više vam ne smiju ući u dom

Hrvatska radio televizija, odnosno njeni kontrolori, više neće smjeti kršiti zakon ulaskom u vaše domove, odlučio je Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Naime, sud je proglasio kako je HRT kršio zakon ne-najavljivanjem vremena dolaska svojih kontrolora, ali i ustavna načela nepovredivosti doma i zaštite privatnosti budući da korisnici TV prijemnika uistinu nisu dužni pustiti kontrolore u svoj dom. Zakon o HRT-u nije tu televizijsku kuću ni na koji način izuzimao iz ovih odredbi te se djelovanje kontrolora zato smatra protuzakonitim.

Problem je nastao i kod činjenice da je HRT smio prijaviti korisnika u sustav plaćanja pretplate nakon što je isti odbio pustiti kontrolore na vlastiti posjed. HRT u suštini nije imao nikakve ovlasti naplatiti korištenje neprijavljenog TV prijemnika, već je korisnika u krajnjem slučaju mogao kazniti nadležni prekršajni sud na zahtjev podnesene prekršajne prijave od strane Hrvatske radio televizije.

Pitali smo čitatelje kakav je bio njihov dosadašnji odnos prema HRT pretplati te hoće li se on promijeniti u budućnosti.

– Kuća glasi na djeda, pa onda samo on plaća i samo se kod njega kontrolira. Broj televizora u kući nije prijavljen, kaže nam čitateljica Dorja.

Šime kaže – Ne posjedujem TV prijemnik i ne plaćam pretplatu. Da ga posjedujem vjerojatno bih našao način da izbjegnem plaćanja. 

Bilo kako bilo, s vremenom ćemo saznati hoće li ova odluka Visokog upravnog suda Republike Hrvatske uistinu biti poticaj izmjeni pristupa HRT-a naplati TV pretplate, ili će samo postati poticaj za izmjenu Zakona o HRT-u.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...