Krah američkih dionica: Apple pao za čak 11 posto!

Nakon relativno mirnog ljeta na financijskim tržištima, zadnjih dana je došlo do neuobičajeno velikih pomaka tečaja valuta i vrijednosti dionica i nafte.

Najveći pomak dogodio se na kineskom dioničkom tržištu. Na temelju straha od naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, referentni indeks šangajske burze u ponedjeljak je pao dodatnih 8,5% te se sada nalazi čak 37,8% ispod rekordne razine dosegnute u lipnju ove godine.

Panika se proširila i na većinu ostilih burzi pa je britanski FTSE100 u posljednja dva tjedna pao 11% a njemački DAX 15%. Pad na američkim burzama je bio nešto manji. SP500 je u istom periodu pao 7,3% a NASDAQ 10,6%.

Američke dionice danas su snažno pale odmah po otvaranju trgovanja. Dionički indeks S&P 500 pao je za 3,4 posto, na 1.903,41 bod. Niti jedna dionica nije imala rast, a najveći gubitnik je tehnološki div Apple, čije dionice su pale za 11,1 posto, na 94,07 dolara.

Na valutnom tržištu također je došlo do neuobičajeno velikih promjena vrijednosti tečaja najvažnijih svjetskih valuta. U posljednja četiri radna dana, euro je u odnosu na američki dolar ojačao više od 5% te se sada nalazi na najvišoj razini od veljače ove godine. Japanski jen je ojačao 4% dok su britanska funta i švicarski franak ostali na približno istoj razini na kojoj su bili prošli tjedan.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da se pad na dionicama može nastaviti, te najtrgovaniji europski i američki indeksi lako mogu pasti još 5-10%. Nakon ogromnog rasta vrijednosti indeksa koji su zadnjih godina porasli preko 200%, i korekcija koja je trenutno u tijeku isto tako može biti dugotrajna i postotno značajna. Kada su u pitanju valute, jačanje eura je privremeno i vjerojatno neće dugo potrajati. Razlog za naglo jačanje europske valute je takozvani “short squeeze” u kojem svi oni koji su prodavali euro posljednjih godinu dana sada zatvaraju svoje pozicije te na taj način doprinose potražnji za eurom.

Drugi razlog privremenog jačanja eura i slabljenja dolara je špekulacija da će američka centralna banka možda odgoditi podizanje kamatnih stopa do prosinca te na taj način još nekoliko mjeseci cijenu novca na tržištu održati iznimno nisko. No bez obzira na točan trenutak podizanja kamatnih stopa, taj potez će prije ili kasnije uzrokovati još jedan val jačanja američke valute od 10-15%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...