Posada hrvatske ratne mornarice spasila 305 migranta, među njima 124 djece

Posada broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić”, koji sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton” sudjelovala je u nedjelju ujutro u akciji spašavanja 305 migranata, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Brod HRM-a, na koji je u toj akciji ukrcano 124-oro djece, 58 žena i 123 muškaraca, trenutno plovi prema Siciliji, gdje je tijekom nedjelje planiran iskrcaj spašenih osoba, navodi hrvatsko Ministarstvo.

Posada “Andrije Mohorovičića”, koja je u operaciju “Triton” uključena od 1. kolovoza, već je drugog dana sudjelovanja u toj misiji spasila 37 osoba na moru, dok je nekoliko dana kasnije sa švedskim brodom “Posejdon” sudjelovala u akciji spašavanja 476 migranata.

Po najnovijem izvješću UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) objavljenom prošlog tjedna, od siječnja je oko 224.000 migranata ušlo preko Sredozemlja u Europu – 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku – a više od 2100 ih je izgubilo život na tome putu.

Prošlog vikenda je, po podacima talijanske obalne straže, u više odvojenih operacija na Sredozemnome moru spašeno više od tisuću migranata na nesigurnim plovilima.

Operacija “Triton”, koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata.

Brod će s 49 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i pet pripadnika granične policije MUP-a do kraja listopada sudjelovati u misiji “Triton”. Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u toj misiji raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...