Prihodi Ine u prvom polugodištu pali za 21 posto

Ina grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 9,3 milijarde kuna, što je 21 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit smanjena za 12 posto, na 328 milijuna kuna, podaci su iz u četvrtak objavljenog financijskog izvješća kompanije.

Pad prihoda od prodaje za 21 posto u kompaniji tumače prvenstveno nižim prihodima od prodaje segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina zbog niže cijene sirove nafte te nižim prosječnim cijenama naftnih derivata segmenta rafinerija i marketinga i trgovina na malo.

Iz Ine ističu kako je operativni rezultat značajno poboljšan.

Po podacima iz izvješća, dobit iz osnovne djelatnosti porasla je za 33 posto, na 714 milijuna kuna.

Kako navode, rezultat Ina grupe pokazao se stabilnim u izazovnom okruženju te je zabilježen rast CCS EBITDA za 4 posto, na 1,6 milijardi kuna, a CCS operativna dobit (rezultat prilagođen za promjene u cijeni ulaznih sirovina) iznosila je 819 milijuna kuna, što je porast od 27 posto.

“Inin operativni rezultat u prvom polugodištu 2015. značajno je poboljšan unatoč velikom padu cijena sirove nafte. Ukupna proizvodnja ugljikovodika porasla je za 6 posto, dok je domaća proizvodnja nafte povećana gotovo 20 posto”, naglašava u komentaru poslovnih rezultata predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Pritom ističe kako je na ukupne rezultate segmenta proizvodnje i istraživanja negativno utjecao pad ostvarenih cijena, iako donekle kompenziran jačanjem dolara.

“U promijenjenom cjenovnom okruženju, rezultat segmenta rafinerija i marketinga značajno je bolji, iako i dalje stvara gubitke. Smanjenje gubitka postignuto je povećanom proizvodnjom i prodajom te smanjenjem vlastite potrošnje. Unatoč svemu, optimizacija rafinerijskog i maloprodajnog poslovanja ostaje zadatak za Upravu Ine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja. Maloprodaja je i dalje stabilna te je obilježena padom prodaje benzina i povećanjem u prodaji dizelskih goriva, potvrđujući trend ‘dizelizacije'”, kaže Aldott.

Inina su kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci iznosila 549 milijuna kuna, od čega se glavnina, 453 milijuna kuna, odnosi na ulaganja u Hrvatsku.

Iz Ine ističu kako je u segmentu istraživanje i proizvodnja nastavljen trend rasta domaće proizvodnje sirove nafte, unatoč nepostojanju novih istraživačkih polja.

Po podacima iz izvješća, proizvodnja ugljikovodika u prvih je šest mjeseci ove godine povećana za 6 posto, na što je posebno utjecao rast proizvodnje sirove nafte u Hrvatskoj za gotovo 20 posto, a povećana je i proizvodnja plina za 4 posto.

Iz Ine ističu poboljšanje rezultata segmenta rafinerije i marketing, uključujući trgovinu na malo, koji je smanjio gubitak na 22 milijuna kuna (u isto vrijeme lani gubitak je iznosio 405 milijuna kuna).

Krajem lipnja Ina grupa je upravljala mrežom od 441 benzinske postaje (391 u Hrvatskoj, 43 u Bosni i Hercegovini, 6 u Sloveniji i 1 u Crnoj Gori), od kojih su 32 benzinske postaje u Hrvatskoj uključene u model poduzetništva te, kako se navodi, posluju učinkovitije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...