Zašto mačke imaju uspravne zjenice?

Veličina i oblik zjenica može otkriti je li životinja lovac ili lovina, pokazalo je istraživanje kalifornijskog sveučilišta Berkeleyja.

Studija je pokazala da je veća vjerojatnost da će vrste s uspravnim zjenicama biti predatori koji love iz zasjede i aktivni su danju i noću.

“Životinjama koje su aktivne cijelo vrijeme, poput domaćih mačaka, okomite zjenice omogućuju dinamičan raspon koji im pomaže da vide pri slabom svjetlu, a da ne budu zaslijepljene podnevnim suncem”, rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na Berkeleyju. Taj raspon, primjerice, dvadeset je puta veći nego kod okruglih ljudskih zjenica.

Suprotno, životinje s horizontalno položenim zjenicama vrlo su vjerojatno biljojedi i potencijalna lovina, pa im takve zjenice omogućuju da “imaju oči na leđima”.

Okrugle zjenice povezane su s “aktivnim lovcima-sakupljačima”.

Okomite zjenice životinjama koje love iz zasjede važne su kako bi mogle točno procijeniti udaljenost do lovine i naglo je zgrabiti.

Takve zjenice, međutim, nisu ravnomjerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.

“Iznenađujuće je to što smo zamijetili da su uspravne zjenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji”, rekao Banks. “Pa tako domaće mačke imaju okomite, ali velike mačke, poput tigrova i lavova nemaju. Njihove su okrugle poput ljudskih ili psećih”.

Zaključak, objavljen u listu Science Advances, glasi da uspravne zjenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procjene udaljenost do lovine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...