Grad Zadar i ove godine obilježava Europski tjedan kretanja

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije održava od 2002. godine, svake godine od 16. do 22. rujna. Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 2000 europskih gradova, a Grad Zadar se, nakon uspješnog sudjelovanja 2009. i 2014. godine, i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna kretanja.

Održavanje manifestacije predstavlja polazište lokalnim vlastima, organizacijama i udrugama kako bi se osiguralo promicanje inicijativa za održivu urbanu mobilnost, podigla svijesti o šteti koju sadašnji trendove urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života, ali i kako bi se uspostavila partnerstva s lokalnim dionicima. Neki od ciljeva manifestacije su i isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog prometa, sudjelovanje u europskoj kampanji s drugim gradovima uz zajedničku svrhu i identitet te uvođenje novih politika i trajnih mjera.

Manifestacija je izrasla iz inicijative “U gradu, bez mog automobila”, pokrenute u Francuskoj 1998. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, vrlo brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti diljem Europe. Danas je Dan bez automobila, koji se održava 22. rujna, svojevrsna kulminacija “Europskog tjedna kretanja” i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenom održivom kretanju. Ovogodišnji slogan manifestacije je “Izaberi. Promijeni. Kombiniraj. (Choose. Change. Combine).”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...