NASA najavila izvanrednu konferenciju: “Riješen misterij Mars”

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak će održati izvanrednu konferenciju za medije povodom velikog otkrića vezanog za Mars.

Detalji zasad nisu poznati, no budući da je konferencija najavljena riječima “Riješen misterij Mars”, pojavile su se spekulacije da su na Crvenom planetu pronađeni tragovi života.

Podsjetimo, rover Curiosity prije tri godine poslan je na Mars, a njegova misija jest istražiti jesu li ondje postojali uvjeti za održavanje primitivnog života. Prošle godine rover je identificirao neuobičajen porast koncentracije metana koji se ne može jednostavno objasniti ni geološki, ni time da su organski materijal na planet donijeli kometi ili asteroidi, piše 24sata.

Iako tada znanstvenici nisu bili sigurni što proizvodi metan, priznali su da bi izvor mogli biti organizmi poput živućih mikroba.

No, s nagađanjima o pronalasku života na Marsu ne bi se složio Antun Radonić, voditelj planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

– Ne očekujem ništa senzacionalno. Takve su konferencije dosta česte te se s njima skreće pažnja na određeni svemirski program da se i dalje financira. Istina je da je Curiosity našao tragove vode na Marsu, a sada očekujem da će na konferenciji biti možda otkriveni neki minerali ili još dokaza o postojanju vode, kaže Radonić za 24sata.

 

Slična konferencija održana je u srpnju ove godine kada je objavljeno otkriće planeta Kepler-452b koji je najsličniji Zemlji, a je li NASA riješila misterij na Marsu doznat će se u 11.30 sati po istočnoeuropskom vremenu.

Zanimljivost je i da će javnost moći postavljati pitanja NASA-i koristeći “hashtag” #AskNASA.

 
curiositymarsnasa