Od simbola Sjedinjenih Američkih Država 14 godina poslije nije ostalo ništa osim tišine, boli i uspomena

Danas je 11. rujna. U ovim trenucima 2001. godine grupa otmičara sprema se preuzeti zrakoplove United i American Airlinesa. Za nekoliko sati zauvijek će promijeniti svijet. I dok planira prolazak kroz sigurnosne aerodromske kontrole, gotovo pedeset tisuća djelatnika odlazi na posao u World Trade Center. Utorak je, počinje dan koji će ući u povijest. Mnogi već piju svoju posljednju kavu.

Od simbola Sjedinjenih Američkih Država 14 godina poslije nije ostalo ništa osim tišine, boli i uspomena. Dvije reflektirajuće fontane nalaze se na istom mjestu gdje su nekad bili Blizanci. Muzej je smješten između njih, ispod zemlje, i čuva gorka sjećanja. Na fontanama su ispisana imena 2,982 djece, žena i muškaraca koji su poginuli 11. rujna 2001. u New Yorku, Pennsylvaniji i Pentagonu te 26. veljače 1993. u bombaškom napadu na World Trade Center.

Prvi puta u povijesti putnički zrakoplovi iskorišteni su za ovakav strašan zločin.

U New Yorku su početkom lipnja ove godine bili i dopisnici Večernjeg lista kada je otvoren World Trade Center One. Do njegovog 102. kata dizalom smo stigli za 60 sekundi. Bilo je to putovanje od 541 metra sa spojem uspomena i zadovoljstva. Amerikanci su ponosni.

Koncept o prvom WTC-u pojavio se u kasnim pedesetima. Nakon što je napravio više od stotinu prijedloga, inženjer Minoru Yamasaki 1964. godine predstavio je završni dizajn: dva tornja od 417 i 415 metara sa 110 katova.

Od 1971. do 1973. godine Blizanci su nosili titulu najviših zgrada na svijetu. U projektu izgradnje sudjelovalo je deset tisuća inženjera i građevinskih radnika. Tornjevi su imali 43,600 prozora i 198 dizala, a u njima je bilo smješteno 430 tvrtki iz 28 zemalja.

WTC, Svetski trgovinski centar (Foto Zarapix - Pixabay)

Deseci tisuća ljudi svakodnevno su posjećivali World Trade Center pa se za njega često kaže kako je bio grad u gradu. Pogled sa 107. kata zauvijek će ostati zapisan u filmskim scenama, televizijskim emisijama, knjigama i razglednicama.

Početkom travnja 1973. tadašnji guverner New Yorka Nelson Rockefeller tijekom otvorenja projekt je nazvao “Snovi se ostvaruju”. A snovi su trajali 28 godina, sve do 11. rujna 2001.

U 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu zrakoplov American Airlinesa udara u sjeverni toranj WTC-a. Iako su tada mnogi pomislili kako je riječ o ‘nesretnom slučaju’, 17 minuta kasnije svima je postalo jasno da je počeo dan koji će promijeniti svijet: United Airlinesov let pogađa južni toranj, ponos SAD-a nestaje u plamenu.

Gotovo desetljeće i pol kasnije posjetitelji iz svih zemalja svijeta čekaju ispred ulaza u novi WTC čija je izgradnja počela 2006., a završena je 2013. godine. Do dolaska na sam vrh Manhattana dijeli nas prolaz kroz kamene spilje i velike sigurnosne kontrole. Ipak, sve se odvija relativno brzo. U dizalu se nalaze virtualni zasloni koji sa starim fotografijama vraćaju New York u prošlost.

Konačno, stigli smo do samog vrha zgrade, no pogled prema van je skriven. Još samo malo i uzbuđenje će biti na samom vrhuncu. Krenula je atraktivna glazba, zastori se spuštaju i ovo je jedinstveni pogled za posjetitelje 165 mjeseci nakon napada.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Večernjeg lista

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...