“Knjiga nestanka” Enia Meštrovića

Enio Meštrović napisao je satirički tekst naslovljen “Knjiga nestanka”, a u kojemu možete uživati ovdje:

KNJIGA NESTANKA

Na početku bijaše riječ.

Na vrhu svoje kreativnosti stvori Bog zemlju. Stavi je dalje od svih zala, crnih rupa i drugih planeta koji prijeteše svojom gravitacijom. Dodaše joj nebo puno zvijezda i najsjaniju među njima, Sunce, koja život znači. I bi svijetlo!

Sva mu ta ljepota nakon nekog vremena dosadi, sva mu ta autokratska vlast bijaše bespredmetna pa je odluči podijeliti. Zadigne Bog svoju sjajnu halju te uzme komad rebra sa svoje lijeve i desne strane prsiju. Napravi dvije stranke koje će ga nadopunjavati idejama i energijom za završetak njegove slike. I bi demokracija!

Napravi za njih Stvoritelj rajski vrt, full of life, da njegovi savjetnici imaju gdje otpočinuti poslije intelektualnog rada nametnutog im odozgora, od Njega samog. Rajski vrt bijaše iz godine u godinu sve veći i ljepši. Voćke koje zasadiše bijaše u cvatu te godine. Bijaše to prva plodna godina rajskog vrta. Zalijevaše i brinuše demokrati obiju stranaka o voćkama. I lijevi i desni imahu isto stajalište o tretiranju stabala. Prepustiše sve prirodi u nadi za dobrom ljetinom i eko proizvodom. Nažalost, priroda se okrutno poigraše sa njima te im kao nagradu dade plod samo jedne voćke. Bijaše to jabuka. Zahvališe demokrati Stvoritelju na tom daru te prionuše berbi. Jabuka bijaše dovoljno za svih ali neparan broj. Nakon raspodjele berbe, jedna jabuka ostade sama, izložena pogledima obiju strana željnih jednog ploda više. Nakon verbalnog svojatanja jabuke više, pogledi se sretoše. Začu se škrgut zubi. I bi tama!

Hrvatska, dan danas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...