Pavle Kostov i Petar Cupać definitivno putuju na Olimpijske igre!

Kao što smo i očekivali Pavlu Kostovu i Petru Cupaću upravo je i službeno potvrđen nastup na Olimpijskim igrama 2016.! Za Kostova će to biti treći nastup na OI, a za Cupaća čak četvrti! Hrvatska jedriličarska olimpijska misija u Riu iduće godine sad broji sedam sportaša, kvalifikacije za nas završavaju početkom travnja kada će do norme pokušati doći daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela (samo jedan može se kvalificirati), te Enia Ninčević i Marina Dujmović u skiffu 49er FX.

Još nakon što su Pavle Kostov i Petar Cupać u studenom na Svjetskom prvenstvu u Argentini zauzeli 12. mjesto, četvrto među nacijama koje su se borile za tri olimpijske norme, bilo je jasno da možemo računati da će se broj jedriličara u hrvatskoj misiji na Olimpijskim igrama 2016. povećati za još dvojicu sportaša. U nedjelju su u Melbourneu završile kvalifikacije za Oceaniju, na kojima se jedrilo za jednu kontinentalnu kvotu. S obzirom da su nastupili samo Australci i Novozelanđani koji već imaju osigurane norme za Rio de Janeiro oslobodilo se jedno mjesto za prvu slijedeću naciju na SP 2015., a to je bila upravo Hrvatska, odnosno Pavle Kostov i Petar Cupać, javlja Sportnet.

“Presretni smo, znali smo da će nam mjesto biti potvrđeno, ali nekako uvijek strahuješ da se možda nešto izjalovi, no danas poslijepodne smo dobili potvrdu i možemo se početi spremati za olimpijsku regatu! Lakše se diše definitivno, pritisak ispunjenja norme je velik, samo 20 nacija ima pravo nastupa u 49er-u, odnosno 19, jer je jedno mjesto rezervirano za domaćina, tako da smo ponosni da smo među samo 20 posada koje će u našoj disciplini jedriti u Rio de Janeiru”, komentirao je Pavle Kostov.

Pavlu Kostovu ovo će biti treći nastup na OI, a Petru Cupaću čak četvrti. 15 godina karijere olimpijca je iza 35-ogodišnjeg Cupaća.

“Pa, ponosan sam zbilja da ću još jednom nastupiti na OI, nadam se da će to biti moj najuspješniji nastup i da će nagrada za sve godine teškog rada i žrtve doći. Mislim da smo u Argentini pokazali da možemo puno, konkurencija je strašna, nadam se da će iduće godine doći naš trenutak. Sad se treba koncentrirati na pripreme, dobro je da smo pitanje norme sad riješili, sad samo puna pozornost na pripreme, puno posla je pred nama, ali radujemo se tim slatkim izazovima”, rekao je Cupać.

Kvalifikacije za Rio 2016. za nas završavaju početkom travnja na Trofeju princeze Sofije u Palma de Mallorci. Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija sad broji sedam sportaša, može nas biti maksimalno deset. U Riu će sigurno jedriti Šime Fantela, Igor Marenić, Tina Mihelić, Tonči Stipanović. U Finnu imamo osigurano mjesto, na proljeće će se odlučiti hoće li Hrvatsku predstavljati Ivan Kljaković Gašpić, Milan Vujasinović, Nenad Bugarin ili Josip Olujić. U Palmi će za olimpijske norme jedriti daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela (samo jedan se može kvalificirati), te Enia Ninčević i Marina Dujmović u ženskom skiffu 49er FX.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...