Projekt Into Work – Osobe s invaliditetom zaslužuju priliku za rad!

Raditi kao zaposlena osoba na plaćenom radnom mjestu znači postati dio našeg društva, znači biti uključen, radije nego isključen, imati priliku nadići siromaštvo koje je povezano s ovisnošću o državnoj pomoći – ovako su Barnes i suradnici pisali još 2009. godine.

Međutim, surova realnost jest da osobe s invaliditetom rijetko dobivaju šansu zarađivati za svoj kruh. Predrasude – iako smo ih sve svjesniji – i dalje su duboko ukorijenjene u našem društvu. Upravo u želji da se stvari pokrenu u pozitivnom smjeru, rodio se projekt Into Work čiji je nositelj HZZ-ov područni ured u Zadru.

Projekt je vrijedan 137.552 eura, a 70% iznosa financira EU, dok ostatak sredstava osigurava područni HZZ te Grad Zadar. Partneri ovog vrijednog projekta su Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruga osoba oštećena sluha Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Društvo oboljelih od multiple skleroze, Grad Zadar, udruga Cenzura plus, Konak d.o.o. (Hotel Porto), Javno pučko otvoreno učilište Zadar te Udruga socijalnih radnika Zadar. Gradska knjižnica Zadar službeno nije partner projekta, no svakako zaslužuje biti spomenuta budući da svoje prostorije nesebično stavlja na raspolaganje za aktivnosti usmjerene na osobe s invaliditetom.

– “Into Work“ započeo je u travnju ove godine, a trajat će do kolovoza 2016. U tom periodu od 16 mjeseci aktivno radimo na postizanju rezultata na četiri polja, a to su povećanje aktivnosti ciljane skupine u traženju zaposlenja, motiviranje poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom, osposobljavanje osoba s invaliditetom kako bi bili konkurentni na tržištu rada te podizanje svijesti u javnosti, posebice kod poslodavaca, kazala je Sandra Vukić, rukovoditeljica za provođenje EU projekata i voditeljica EU projekta Into work u sklopu kojeg je održan i današnji skup u Hotelu Porto na kojem su se poslodavci imali prilike educirati o svim prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i mjerama koje im pritom stoje na raspolaganju. Pozvano je 40 većih poslodavaca iz Zadra, a odazvao se dobar dio njih: Gradska knjižnica Zadar, Ceste Zadarske županije, DV Sunce, Sonik, Opća bolnica Zadar, OTP banka, Maraska, Društvo oboljelih od multiple skleroze i Udruga slijepih Zadarske županije,  zatim Turisthotel, Konak (Hotel Porto), Otto Bock, Volonterski centar Zadar, te s po dvije osobe Grad Biograd na Moru, Grad Benkovac, Bakmaz, Antena Digital i Marina Dalmacija.

Projekt Into Work

U ime HZZ-a obratio se Željko Marić s riječima zahvale svima koji su dali svoj obol kako bi osobe s invaliditetom ostvarile bolji položaj na tržištu rada.

– Rezultati još nisu zadovoljavajući, no naša županija bilježi veću zaposlenost osoba s invaliditetom u odnosu na ostatak države. Krajnji je cilj njihova puna zaposlenost! 

Psihologinja Ana Trošelj, HZZ-ova savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom nazočnima je pojasnila odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te je pozvala poslodavce da im daju priliku:

– Na Zavodu imamo osobe s invaliditetom svih profila i stručnih sprema, od nekvalificiranih do visoko obrazovanih, sigurno možete pronaći pravog radnika za svoju tvrtku. Molim vas da imate na umu da rad osim očite, ekonomske komponente, ima i svoju socijalnu i psihološku funkciju, daje osjećaj zadovoljstva, jača samopoštovanje, kazala je Trošelj o važnosti rada.

Stručna savjetnica za zapošljavanje, diplomirana ekonomistica Vesna Perović detaljno je razložila mjere za poticanje zapošljavanja, uz posebni naglasak na tri – “Uz pola pola do prvog posla”, potpora koja je namijenjena za zapošljavanje osoba bez radnog staža, “Pola – pola za uključivanje”, potpora za zapošljavanje osoba s invaliditetom te potpora za zapošljavanje “Rad i nakon stručnog osposobljavanja”. Perović je istaknula kako se osobe s invaliditetom mogu uključiti i u ostale mjere aktivne politike zapošljavanja, a koje nisu predviđene isključivo za njih, poput stručnog osposobljavanja.

– Za zapošljavanje osoba s invaliditetom potrebne su tek minimalne prilagodbe na radnom mjestu, što u današnje vrijeme ne iziskuje velike financijske troškove. Mobilne rampe, tipkovnice i softveri prilagođene osobama s problemima s vidom danas su cjenovno pristupačne, što vrijedi i za veliku većinu ostale opreme za prilagodbu radnog mjesta, istaknuo je terapeut Josip Vidov iz Volonterskog centra i Udruge socijalnih radnika.

– Osim ureda, potrebno je prilagoditi i pristupe zgradi, kao i širinu ulaznih vrata invalidskim kolicima, osigurati parkirališno mjesto i slično, nastavio je.

Martina Jurlina, predstavnica tvrtke Otto Bock iznijela je primjer pozitivne prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom. Riječ je o tvrtki koja se bavi razvojem i proizvodnjom ortopedskih pomagala, a u Hrvatskoj imaju 8 poslovnica, od kojih se jedna nalazi upravo u Zadru.

– Dugi niz godina zapošljavamo osobe s invaliditetom, brzo smo uvidjeli prednosti takve prakse. To su lojani zaposlenici, odgovorni na poslu, a upravo zbog svog invaliditeta razvili su niz posebnih vještina, kazala je Jurlina i iznijela primjer svog kolege, koji je unatoč brojnim preprekama na poslu davao svoj maksimum:

– Kolega je radio na razvoju aktivnih invalidskih kolica, njegova zadaća bila je uzimati mjere i voditi administraciju vezano za isporuku kolica. No, uz svoj posao, često je bio i psihička podrška ljudima koji su nam dolazili. Ipak on najbolje zna kako je provesti dan u kolicima, zaobilaziti prepreke i svakodnevno se boriti. Naša poslovnica smještena je u dijelu grada  gdje nema prilagođenog pristupa osobama s invaliditetom te je kolega na posao morao dolaziti pet puta dužim putem – unatoč čestim lanjskim kišama, često mokar do kože kolega nikad nije zakasnio na posao, nikad se nije žalio niti je ikad dio njegovog posla padao na mene. Dajte priliku osobama s invaliditetom, nećete požaliti!, poručila je Jurlina poslodavcima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...