Ususret EP 2016. u rukometu

Hrvatska rukometna reprezentacija osnovana je 1991. godine, nedugo nakon odvajanja Hrvatske od Jugoslavije, i od tada predstavlja Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. Već od prvih natjecanja navikli su nas na uspjehe, a mogli bismo reći i na zlatnu medalju te neizmjeran ponos. Pa iako su rezultati naših “Kauboja” u posljednjih nekoliko godina nešto slabiji, s dobro poznatim entuzijazmom, kakvog samo sport zna izazvati, očekuje se Europsko prvenstvo zakazano 15. siječnja. Ususret tome, prisjetimo se uspjeha naše reprezentacije na prijašnjim europskim natjecanjima.

1994.

Hrvatska reprezentacija svoje prve utakmice odigrala je na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Portugalu 1994. Nizom pobjeda kvalificirali su se na prvenstvo, u skupinu A, gdje su ih već onda dočekali  Francuzi, najveći budući rivali, ali i prvi poraz. Ipak, s tri pobjede, prolaze skupinu, a nastavljajući dobar niz, 11. lipnja bore se za treće mjesto protiv Danske. Pobjedivši rezultatom  24:23, Hrvati su ponijeli kući svoju prvu medalju.

1996.

Reprezentacija ponovo odlazi na europsko prvenstvo, ovaj put u Španjolsku. Tri pobjede u skupini nažalost nisu bile dovoljne za borbu za medalju, pa je Hrvatska izborila peto mjesto protiv Češke.

1998.

Od 29. Svibnja do 7. lipnja održavalo se Europsko prvenstvo u Italiji.  S dva poraza, dvije pobjede i jednom neriješeno odigranom utakmicom u skupini, reprezentacija je došla do borbe za sedmo mjesto. Pobjedu su odnijeli Francuzi (30:28).

2000.

Te je godine Hrvatska dobila čast organiziranja europskog prvenstva, a sve utakmice odigrale su se u Zagrebu i Rijeci.  Tri pobjede, jedan poraz i jedna neriješena utakmica u skupini ponovo su dovele reprezentaciju do borbe za peto mjesto.  Ta utakmica protiv Slovenije svima je ostala u bolnom sjećanju jer je nakon 60 dramatičnih minuta Hrvatska s jednim golom zaostatka ostala bez prilike da brani olimpijsko zlato na OI u Sydneyju.

2002.

Europsko prvenstvo u Švedskoj 2002. godine bilo je najgore iskustvo hrvatske reprezentacije, kada je doživjela sve poraze unutar skupine. Odigravši sa SR Jugoslavijom 22:34, s Njemačkom 21:26 i s Francuskom 27:29, Hrvatska je ostala bez boda.

2004.

Prvenstvo u Sloveniji za našu je reprezentaciju sjajno započelo. Pobjedom nad Španjolskom, Danskom i neriješeno s Portugalom ostvarili su prvo mjesto u skupini. U drugom krugu natjecanja ponavljaju niz – pobjeda nad Švedskom, Švicarskom i neriješeno s Rusijom. U polufinalu zaustavili su nas Slovenci (25:27),  a izgubivši i od Danske (27:31), završili smo prvenstvo na četvrtom mjestu.

2006.

Te se godine prvenstvo održalo u Švicarskoj, a Hrvatska je ponovila rezultat iz Slovenije. Dvije pobjede i poraz osigurale su drugo mjesto u skupini i prolazak u drugu fazu natjecanja u kojoj odnijevši sve tri pobjede stiže do polufinala.  U polufinalu smo izgubili od Francuske, a još jednom nam je Danska otela treće mjesto.

2008.

Osmi hrvatski nastup na europskom prvenstvu ovog je puta potrajao do samog kraja – Hrvatska je napokon izborila finale. U drugu fazu natjecanja došli smo s maksimalnim brojem bodova, a jedna pobjeda, jedan poraz i neriješeno protiv domaćina Norveške bilo je dovoljno za polufinale. Ponovni susret s Francuskom ovaj put je išao u našu korist i s pobjedom 24:23 ”u džepu” čekali smo drugog finalista, no s obzirom da su drugi polufinalisti bili Danska i Njemačka, posebnih priželjkivanja ishoda nije bilo.  S jednim golom prednosti, naš suparnik postala je Danska.  U finalu, 27. siječnja 2008. Hrvatska je izgubila 20:24, te kući odnijela prvo srebro s EP-a.

2010.

Sa snažnom željom za europskim zlatom, “Kauboji” su krenuli u Austriju. Ponovo prolaze skupinu s maksimalnim brojem bodova, a prvo mjesto ostvaruju i u skupini druge faze. U polufinalu pobijedili su Poljsku, a to značilo još jedan susret s Francuskom. To finale bilo je jedno od najnapetijih utakmica ikad, sve do nekoliko zadnjih minuta kada su nas Francuzi ipak uspjeli nadjačati (21:25) i poslati nas kući s još jednim srebrom i razočarenjem.

2012.

Te je godine Hrvatska odnijela još jednu medalju, ovaj put broncu. Krenuli smo s tri pobjede u skupini, a s jednom pobjedom, jednim porazom i jednim neriješenim rezultatom stigli smo u polufinale gdje su nas pobijedili domaćini Srbi (26:22).  Treće mjesto i drugu brončanu medalju izborili smo protiv Španjolske  (31:27).

2014.

Na posljednjem europskom prvenstvu koje se održalo u Danskoj, Hrvatska je ponovno osjetila gorki okus četvrtog mjesta. Skupinu su “Kauboji” već  očekivano prošli s pobjedama, a u drugoj fazi pobijedila nas je samo Francuska. Hrvatska reprezentacija time je sedmi put stigla do  polufinala i još jednom, nažalost, izgubila. Tako nas je Danska vratila korak nazad Španjolskoj, a Španjolska s jednim golom više, nazad na četvrto mjesto.

Uz 2 europska srebra i 2 europske bronce, hrvatska rukometna reprezentacija ima  2 olimpijska zlata, olimpijsku broncu, svjetsko zlato, 3 svjetska srebra i svjetsku broncu, što je za jednu malu i mladu zemlju više nego uspješno. S tom slavom  u sjećanju i vjerom u  budućnost reprezentacije, budimo i ovo prvenstvo uz naše igrače. “Kauboji”, sretno!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...