Asteroid će proći toliko blizu da ćemo ga vidjeti sa Zemlje

Asteroidi koji se približavaju Zemlji i nisu tako rijetka pojava. No, svako malo naiđe neka kamena grdosija koja pobudi maštu i strah.

Ovoga puta NASA je objavila da se jedan 30-metarski asteroid 2013 TX68 približava Zemlji toliko da će u prolazu 5. ožujka biti vidljiv.

No, brige nema, NASA je odmah istaknula da ne postoji mogućnost da će se taj asteroid zabiti u Zemljinu površinu. Još se proučava i izračunava točna putanja asteroida prilikom prolaska pored Zemlje. Procjenjuje se da je najbliža udaljenost do koje bi mogao stići oko 18.000 kilometara od Zemlje . To znači da biste ga uz pomoć teleskopa i sami mogli lako uočiti. Ta udaljenost je tek jedna dvadesetina udaljenosti Zemlje od Mjeseca.

Moglo bi se dogoditi i da se asteroid posve udalji od Zemlje kako se približava pa čak i da u prolasku završi udaljen dalekih 14 milijuna kilometara. NASA još ne uspijeva dati precizniju putanju jer je asteroid otkriven tek prije tri godine te nije bilo mnogo vremena za proučavanje njegove putanje (otud mu i ime 2013 TX68).

NASA procjenjuje da postoji iznimno mala šansa da asteroid udari Zemlju na nekoj od sljedećih putanja. Preciznije, ističu da postoji 1 šansa u 250 milijuna situacija da bi se to moglo dogoditi 2017. godine.

– Mogućnosti da to udara dođe u sljedećih nekoliko godina su toliko male da ne predstavljaju nikakvu brigu. A očekujem da buduća promatranja još više smanje te mogućnosti – uvjeren je Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za objekte u Zemljinoj blizini.

Kada bi asteroid takve veličine uspio probiti se u Zemljinu atmosferu i eksplodirati bio bi dvostruko opasniji od asteroida koji se raspao u atmosferi nad ruskim Čeljabinskom prije tri godine. Udarni val tada je razbijao prozore i oštetio zgrade, a ozlijeđeno je oko 1500 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...