Benzinske postaje u Preku i Biogradu dane u koncesiju INA-i

Na jučer održanoj 4. sjednici Vlade donesena je odluka kome će se u koncesiju dati benzinske postaje u Preku i Biogradu, a temeljem natječaja proglašeno je kako će novi-stari “vlasnik” postati naša domaća INA. Ovakva odluka Vlade RH ne čudi, budući da je INA bila jedina tvrtka koja se javila na raspisani natječaj.

Biogradska benzinska postaja veličine 2315 metra kvadratna na trideset godina prepuštena je našoj naftnoj kompaniji, ali uz jasne uvijete – 3,5 milijuna kuna morat će uložiti u pomorsko dobro, a 1,375,500 kuna u zaštitu okoliša oko benzinske postaje. Dodatna gradnja nije dozvoljena, osim ako davatelj koncesije (Vlada) ne odobri drugačije.

Inače, INA će za “pumpu” u Biogradu plaćati 35 kuna po metru kvadratnom, odnosno 81,025 kuna godišnje što znači da će država u roku 30 godina “zaraditi” gotovo dva i pol milijuna kuna od koncesije – i to samo od “rentanja” prostora, budući da Država polaže pravo i na 4,5% ukupne godišnje zarade benzinske postaje Biograd.

Sve dodatne informacije o zaključenju natječaja za benzinsku postaju Biograd možete pročitati ovdje.

U Preku slična situacija, samo se radi o znatno manjoj benzinskoj postaji (1508 metara kvadratnih) na koju će se plaćati znatno veća cijena po metru kvadratnom godišnje – 60 kuna. To znači da će godišnje od iznajmljivanja prostora postaje Vlada utržiti 90,480 kuna, odnosno u 30 godina čak 2,714,400 kuna. Vlada i u preškom slučaju polaže pravo na 4,5% godišnje zarade. I to sve ide iz džepa INA-e uz još dodatnih ulaganja – 6 milijuna kuna ulaganja u pomorsko dobro te 1,275,500 kuna (sto tisuća manje nego u Biogradu) za zaštitu okoliša. Rekonstrukcija, širenje crpke i ostalo u ovom slučaju također ne ide bez odobrenja Vlade.

Više o davanju koncesije na benzinsku postaju u Preku INA-i možete pročitati ovdje.

Konačan zaključak? Čini se da Vlada i INA ne vjeruju zlogukim proročanstvima kako će nafte nestati u jako kratkom vremenskom razdoblju, odnosno kako je ona i dalje itekako isplativ biznis, unatoč milijunskim ciframa koje se spominju samo u kontekstu davanja benzinskih postaja u koncesiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...