Dio veterana vojne policije zgrožen potezom UBVVPDR RH koji je okaljao čast branitelja

Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH poslala je dopis u kojemu osuđuju potez UBVVPDR RH (Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske) i njenog predsjednika Željka Jakobčića te se od istih ograđuju.

Naime, Jakobčić i UBVVPDR RH blokirali su Udruzi Fala, udruzi specijaliziranoj za terapijsko jahanje, staze kojima se kreću njihovi konji zato što polažu pravo na sporno šumsko zemljište.

Balvan na stazi (Foto Udruga Fala)

Odlučili su zablokirati puteve uključujući i nama, našoj djeci s posebnim potrebama, imamo ovdje konje, volontere, djecu, nitko ne može doći do nas, hitna, vatrogasci, policija, da se bilo što dogodi mi smo apsolutno odsječeni od svijeta, rekla je Tajana Špiček iz Udruge Fala za Novu TV.

Staze su blokirane balvanima, betonskim blokovima i šljunkom zbog čega djeca s posebnim potrebama ne mogu dobiti terapiju kakvu zaslužuju. Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH, čiji dopis prenosimo, taj je potez Jakobčića i UBVVPDR RH s razlogom nazvala ishitrenim.

Inače, pomutnja je jasna. Kako to da postoje dvije krovne organizacije veterana vojne policije koje djeluju na prostoru naše države? U telefonskom razgovoru Josip Adžić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH, koja je i poslala dopis u nastavku, objasnio nam je stanje.

UBVVPDR RH osnovana je još 2006. godine kao krovna organizacija na državnoj razini za sve vojne policajce Domovinskog rata. No, brojne udruge nisu bile zadovoljne njenim radom zbog netransparentnosti i brojnih krivih poteza te su u Vinkovcima osnovale Zajednicu udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH čiji je predsjednik trenutno Josip Adžić, vojni policajac Domovinskog rata sa zadarskog područja.

Otkako je “Zajednica” osnovana 2015. godine, ali i ranije, u sukobu su oko metoda koje koristi UBVVPDR HR, a ovaj zadnji sporni potez bio je povod slanju dopisa medijima. Njega sada prenosimo u cijelosti.

Zajednica Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH i Udruge članice Zajednice u potpunosti se ograđuje od neprimjerenog poteza udruge UBVVPDR RH predvođenog predsjednikom UBVVPDR RH Željkom Jakobčićem.

Naime Udruzi Fala blokiran je pristup konjima za terapijsko jahanje, balvanima i betonskim blokovima dio Kustošijanske ulice neprohodan je. Hrvatski branitelji nisu se borili kako bi nešto zabranjivali, osobito ne udrugama koje se bave pomoći osobama s posebnim potrebama. Ovakav oholi potez nije prvi ishitreni potez Jakobčića koji očito uljuljan dugogodišnjom protekcijom od strane bivšeg ministra Matića i same bivše vlasti teško podnosi novonastale okolnosti te kao i do sada svojim potezima kompromitira branitelje, ne samo članove udruge čiji je predsjednik nego i sve ostale.

Ekscentričan i gnijevnan potez uvijek drugačijeg i konfliktnog Jakobčića samo je jedan u nizu poteza kojima kontrira svim načelima na kojima braniteljska populacija počiva. Odbija sjesti za stol s predstavnicima Udruge za terapijsko jahanje te ponuditi pomoć u radu hvale vrijedne Udruge. Jakobčić kroz ovakve poteze namjerno ili ne namjerno želi okaljati branitelje, braniteljsku Udrugu poručiti da nije spremna na suradnju, cijeli scenarij podsjeća na pojedince koji se koriste kako bi okaljali braniteljsku populaciju i poljuljali jedinstvo braniteljskih udruga. Ali što očekivati od čovjeka kojemu je samoljublje nije novost, osobi kojoj ovo nije prvi put da provodi samovolju.

Vjerujemo da ova izjava i postupak nije stav cijele Udruge i svih njenih članova jer znamo takvo ponašanje ne priliči branitelju koji dijeli humanitarni stav na kojim sve braniteljske udruge počivaju. Mi kao udruga pozivamo sve pravne institucije države da pomognu u rješavanju problema Udruge Fala i pomognu djeci s posebnim potrebama i isto tako sve udruge članice veterana stoje na raspolaganju za svaki oblik humanitarne i hvale vrijedne suradnje.

Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH
28.02.2016. ZADAR

Veterani

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...