Fotografija otkriva sve: Je li ovo konačni dokaz o postojanju izvanzemaljskog života?

Na Marsu su, otkad njime lutaju zemaljski roveri i šalju fotografije natrag na Zemlju, otkriveni raznorazni čudni oblici. Uglavnom od strane čudnih osoba koje su uvjerene da su upravo to dokazi da je nekada postojao, ili još uvijek postoji, život na Crvenom planetu.

Međutim, prema najnovijoj teoriji dvojice znanstvenika, jedna od fotografija doista jest zabilježila nešto što bi moglo biti dokaz nekadašnjeg života na Marsu. 2008. godine NASA-in rover Spirit fotografirao je naslage minerala koji su izgledali poput cvjetače (karfiola) u krateru Gusev na Marsu. Te bi neobične naslage mogle biti ostatak života na Marsu.

Kako piše Smithsonian, geolog Steven Ruff i geobiolog Jack Farmer sa Sveučilišta Arizona State u Tempi, grudice silicija pronađene na Marsu vrlo su slične naslagama koje se mogu naći u području pustinje Atacama u Čileu, poznatom kao El Tatio.

Područje slično Marsu

Svoje su nalaze objavili u znanstvenom radu predstavljenom Američkoj geofizičkoj zajednici. Prije tri milijarde godina, dijelovi Marsa bili su prepuni gejzira. Vjeruje se da je baš područje u kojem su nađene naslage silicija, u krateru Gusev, bilo prepuno gejzira.

El Tatio u pustinji Atacami često se uspoređuje s Marsom, između ostaloga i zbog crvenog tla. To je mjesto toliko slično Marsu da ga je NASA čak koristila da vježba s roverima i “uštima” robotiku. Osim toga, zbog velike visine čak je i Sunčevo ultraljubičasto zračenje jače.

U blizini gejzira u El Tatiou, znanstvenici su pronašli slične strukture nalik na cvjetaču, koje su stvorili mikrobi. I zbog toga Ruff i Farmer vjeruju da su i naslage na Marsu jednom davno stvorili mikrobi.

Inače, slične strukture pronađene su i kod gejzira u američkom nacionalnom parku Yellowstone, ali i na Novom Zelandu.

Naravno, teorija da su naslage nastale djelovanjem mikroba je izuzetno teško dokaziva. I Ruff i Farmer koji su je predložili ističu da je vrlo teško dokazati išta s udaljenosti od 33,9 milijuna kilometara, prenosi Danas.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...