I mladi Hrvati sve manje piju

Mladi u Hrvatskoj slijede globalni trend umjerene konzumacije, važnija im je kvaliteta od količine, a zbog velikog utjecaja društvenih mreža sve više paze na osobnu reputaciju – pokazuje to najnovije istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku osoba od 18 do 35 godina, takozvanih milenijalaca, na području cijele Hrvatske.

Činjenica da su odrasli u vremenu tehnoloških i gospodarskih promjena te globalizacije rezultirala je njihovim drugačijim pogledom na život od onog kakav su imale prijašnje generacije. Odgovorna konzumacija alkohola njihov je sve češći izbor jer im omogućava kontrolu nad ponašanjem, oblikovanje „osobnog brenda” te veću kvalitetu života.

Tako 67% milenijalaca u Hrvatskoj alkohol prilikom izlazaka konzumira umjereno, njih trećina to radi uvijek, a gotovo polovica sada pije manje nego prije tri godine. Njih 73% smatra da im je život bolji kada paze na svoje ponašanje.

– Svijet u kojem žive milenijalci drugačiji je od onog primjerice baby boomersa. Detalji njihovog života izloženiji su zahvaljujući modernoj tehnologiji i društvenim mrežama, što ima utjecaj na mnoge razine njihovog ponašanja, pa tako i na izlaske i konzumiranje alkohola. Ovo istraživanje pokazuje da mladi ljudi vode računa o tome što će i koliko popiti i da im je zadržavanje kontrole nad vlastitim ponašanjem i statusom u društvu važno. Svjesni su da je njihova svakodnevnica razotkrivena na različitim društvenim mrežama pa mnogi od njih razmišljaju o tome kakve fotografije bi se tamo mogle naći i kakav bi utjecaj mogle imati u budućnosti kad upoznaju neku novu osobu ili kad sklapaju neko drugo važno poznanstvo, komentirala je Nataša Barolin Belić, gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja.

Rezultati ovog istraživanja, koje je za kompaniju HEINEKEN Hrvatska provela agencija za istraživanje tržišta Ipsos, pokazuju da se mladi u Hrvatskoj uklapaju u najnovije svjetske trendove. Naime, prema rezultatima sličnog istraživanja nedavno provedenog u SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Meksiku i Brazilu, u ovim je zemljama također zabilježen rastući trend umjerene konzumacije među milenijskom generacijom.

Društvene mreže igraju jednu od ključnih uloga u umjerenosti

Najvažniji razlog za umjerenu konzumaciju je kontrola nad ponašanjem – tako tvrdi više od polovice ispitanih. To ne čudi jer je osobna reputacija i orijentiranost prema budućnosti od iznimne važnosti ovoj generaciji. Njih gotovo polovica (42%) barem je jednom doživjela „javno sramoćenje” zbog objave fotografije na društvenim mrežama na kojoj izgledaju pijano, a upravo sve veći doseg i utjecaj društvenih mreža igra jednu od ključnih uloga u umjerenoj konzumaciji. Potvrđuje to i činjenica da čak 64% ispitanih smatra da mora uložiti više truda kako bi zadržali kontrolu nad vlastitom reputacijom nego što je to trebala prethodna generacija.

Kvaliteta je iznad kvantitete, a za zabavu su najvažniji dobro društvo i glazba

Prilikom izlazaka najvažniji su im dobro društvo i glazba, a prilikom odabira alkoholnog pića sve je važnija kvaliteta nad kvantitetom (za njih 65%). Veliku ulogu igra okus (za njih 44%), a samo 4% bitnim je navelo postotak alkohola u piću. Zanimljivo je i kako sve više izostaje i pritisak vršnjaka – gotovo polovica tvrdi kako njihovi prijatelji poštuju odluku o umjerenoj konzumaciji, dok četvrtinu ispitanih u takvim prilikama uopće ne brine reakcija okoline.

Dobro društvo, film ili glazba mladima u Hrvatskoj važniji su za zabavu od neumjerene konzumacije. Vole doživjeti nova iskustva, a važno im je i upoznavanje novih ljudi.

Prekomjerna konzumacija alkohola ne doprinosi pronalasku ljubavi

Većina mladih u Hrvatskoj smatra da neumjerena konzumacija ne pridonosi ljubavnoj sreći – njih čak 94% smatra da im alkohol ne pomaže u pronalasku partnera. Štoviše, smatraju da su najprivlačniji onda kada piju umjereno, a „uleti” pijanih neznanaca izrazito ih živciraju ili im stvaraju nelagodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...