Prvo svom liječniku pa onda na bolničku hitnu: Primaju se samo životno ugroženi pacijenti!

Koliko je novozaposlenih u bolnicama od 8. studenogodnosno datuma parlamentarnih izbora i koliko u prosjeku pacijenti čekaju u bolničkim hitnim prijemima – dva su pitanja koja je dr. Dario Nakić uputio bolnicama svog prvog radnog dana kao ministar zdravstva. Sudbina odgovora na prvo pitanje već je poznata: uveo je zabranu zapošljavanja, a stigli su mu odgovori i na drugi upit čime je dobio potvrdu da krene u svoju prvu najavljenu reformu – reformu hitne pomoći.

15 posto ostane u bolnici

Naime, brojke su pokazale da bolničke hitne bilježe ekstreme u čekanju, ponegdje od gotovo cijeli dan, ali i da većina pacijenata tamo dolazi bez uputnice, direktno, da tako kažemo, s ulice. Takav je, recimo, primjer iz bolnice Dubrava čiji sanacijski upraviteljprof. dr. sc. Marko Banić to pripisuje elektroničkom bilježenju koje je liječnik napravio zasigurno kad je pacijent već obrađen. Ipak, dnevni je prosjek u hitnoj te bolnice oko 200 pacijenata i većina tamo dolazi bez prethodnog pregleda liječnika obiteljske medicine. Te su brojke približne i u hitnoj zadarske bolnice čija ravnateljica mr. sc. Andrijana Bedalov kaže kako od svih pregledanih pacijenata njih 15 posto ostane u bolnici. U riječkom KBC-u pak gotovo polovica od lani pregledana 55.334 bolesnika u hitnoj nisu bili hitni bolesnici, odgovorili su iz te bolnice. Podaci su to koji jasno govore da je većina pacijenata mogla i morala biti zbrinuta izvan ovih prijama te da je, kako kaže mr. Bedalov, liječnik obiteljske medicine iz nejasnog razloga “ispao” iz procesa pregleda i obrade bolesnika te da ga se zaobilazi na putu do bolnice. Prema planu ministra Nakića, to zaobilaženje će se dokinuti jer će prije bolničke hitne pacijenta morati pregledati ili njegov obiteljski liječnik ili izvanbolnička hitna služba. Direktno u bolničku hitnu ići će samo životno ugroženi pacijenti.

Pilot u karlovačkoj bolnici

– Prvi i drugi stupanj trijažne kategorije može se direktno dovesti na hitni prijam bolnice. Redefinirat ćemo ulogu timova 2 u hitnoj, koji sada uglavnom služe kao transport, sanitetski prijevoz i dovoze pacijente koje prije nije pregledao liječnik. Ako pacijent nije životno ugrožen, na putu do bolničke hitne prvo će ga pregledati obiteljski liječnik, ako on nije dostupan, onda će ga pregledati liječnik izvanbolničke hitne, one koja je najbliža – otkriva ministar zdravstva što znači da će se redefinirati i mreža hitne, ali i destimulirati pacijenti od odlaska u bolničke hitne. Kako će se postići ovo potonje, nije još definirano.

Dio ovakva plana isproban je, podsjetimo, u karlovačkoj bolnici čiji sanacijski upraviteljdr. Suad Crnica poručuje da bolničke hitne neće biti funkcionalne dok se u sustav ne uključi liječnike obiteljske medicine, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...