Tiskovine ne izumiru! The New Day je prvi novi dnevni list u Britaniji u 30 godina

Britanski premijer David Cameron dao je svoj doprinos pokretanju prvog novog nacionalnog dnevnog lista u Velikoj Britaniji u zadnjih 30 godina, kojim se želi dokazati da tiskani mediji mogu opstati u internetskom dobu.

List The New Day, koji je pokrenula izdavačka kuća Trinity Mirror, pojavio se u ponedjeljak na kioscima, s pričom o djeci koja se brinu za svoje roditelje na naslovnici i Cameronovom kolumnom u kojoj se poziva na ostanak Velike Britanije u EU-u.

Unatoč velikom padu naklada tiskanih lisotva, zbog čega je The Independent prošli tjedan objavio da od 26. ožujka prelazi isključivo na internet, uredništvo novog lista vjeruje da će mu upravo njegov tiskani format omogućiti da opstane.

Bili bismo, naravno, posve glupi kada bismo pokretali još samo jedan novi list. Ali on to nije, ističe uredništvo. Da, prenosimo vijesti i tiskani smo. Ali tu sve sličnosti s drugima prestaju. Znamo da ovo ne može biti još samo jedan list.

Britanski premijer David Cameron u svojoj je kolumni upozorio na neizvjesnosti mogućeg Brexita. Novi je dan. Novi dan u kojem će tri milijuna ljudi otići na posao povezan s britanskom trgovinom s Europom.

Uz standardi sadržaj kao što su križaljke, tračevi iz showbizza, recepti i horoskopi, list donosi i izvješća o patnjama albino djece u Africi i »vojsci« mladih u zemlji koji se moraju brinuti o svojim roditeljima.

List, namijenjen čitateljima u dobi od 35 do 55 godina, obećava da će biti politički nepristran, da će se fokusirati na dobre vijesti jednako kao i na loše i da neće razdvajati tradicionalno muške od ženskih tema.

List od 40 stranica u ponedjeljak se dijelio besplatno, a inače će stajati 50 penija.

Trinity Mirror ističe da će novi dnevni list biti posve drukčiji od The Daily Mirora, njegove glavne publikacije, čija je naklada u zadnjih godinu dana pala za 12 posto, na nešto preko 800.000 primjeraka u siječnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...