Veterani Vojne policije: “Prijedlog Pere Ćorića je smiješan i ishitren”

Ne stišavaju se tenzije oko izjave Pere Ćorića (HSP AS), o mogućnosti spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane. Reagirali su i iz Zajednice Udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon izjave glavnog tajnika HSP-a AS Pere Ćorića, člana Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta o mogućnost spajanja ministarstava branitelja i obrane, koji je i iznio je gostujući na HTV-u, rekavši kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja višak, “s obzirom na to da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane”.
Smatramo relevantnim naglasiti kako se sa ovakvim prijedlogom ne slažemo i smatramo nerazumnim obzirom na situaciju u koju su branitelji dovedeni i sam Domovinski rat koji se već niz godina relativizira i preispituje. Nakon izbora i dalje pitanje branitelja ostaje neriješeno, a Domovinski rat još uvijek nije ustavno zastićen.

Ovakav prijedlog ne podržavamo, nadopunjen izjavom nekadašnjeg ministra branitelja Matića da „ako bi se već negdje pripajalo…Ministarstvo branitelja prije pripada Ministarstvu socijale“ koji je očito sa zadovoljstvom dočekao ovakav u najmanju ruku ishitren i smiješan prijedlog Ćorića. 
Svima je jasno kako se pitanja nas branitelja moraju riješiti, ali ne na ovakav način na koji se predlaže. Ovo je pokazatelj kako su neki članovi stranke koja počiva na Starčevičevim temeljima u novim „uznapredovalim“ pozicijama „pregovarača“ pokazuju ishitrenost i neznanje tim više da nekim možda dobronamjernim nejasnim izjavama, samo podilaze onima koji Domovinski rat i branitelje marginaliziraju i omalovažavaju.

Slažemo se sa predstavnicima udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji su se usprotivili mogućem ukidanju Ministarstva branitelja te su pozvali predstavnike vlasti na dijalog. Zadovoljni smo odlukom donesenom na sastanku Koordinacije braniteljskih udruga na državnoj razini gdje je zaključeno kako to ministarstvo ne treba ukidati, nego ga ojačati, zbog svih problema s kojima se susreće braniteljska populacija koja je poslije rata postala višak i nije nikad pravilno ukopljena u društvo.

Države na koje Ćorić aludira imaju prava i veterani su ustavno zaštićeni te su poslije rata dobili ulogu u društvu. Naša mlada Hrvatska, mi njezini branitelji, ljudi koji su htjeli osloboditi svoju domovinu, poslije oslobodilačkog rata i smrti prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana bila je suočena sa naglim, okrutnim i nepravednim postupanjem vlasti( Mesić, Račan, itd.) koja je činila sve kako bi Domovinski rat i branitelje relativizirala, društveno izdvojila i naposlijetku izjednačila branitelja sa okupatorom.

To su razlozi zašto Ministarstvo branitelja mora postojati i doprinjeti dugo iščekivanom i mudro izbjegavanom ustavnom riješenju o Domovinskom ratu i pravima branitelja kao veterana, a ne „socijanih slučajeva“ kako neki govore. U kojoj su još državi veterani pobjedničke i oslobodilačke vojske tretirani kao socijalni problemi kojema se sudi i izjednačava ih se sa okupatorom ?!

Zadar 19.02.2016.g. Zajednica Udruga veterana  Vojne policije iz Domovinskog rata RH

Veterani

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...