Zadarska bolnica vraća se vlasniku; Zadarskoj županiji?

Zdravstvene ustanove koje su od 2012. godine u sanaciji, a riječ je o 31 ustanovi većinom u vlasništvu županija, mogle bi za mjesec dana biti vraćene svojim osnivačima, ako Hrvatski sabor prihvati prijedlog dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova koji je ministar zdravlja Dario Nakić uputio u javnu raspravu. Među tim ustanovama je i zadarska Opća bolnica.

U obrazloženju se navodi kako je daljnja provedba postupka sanacije tih ustanova neodrživa i neopravdana jer nisu postignuti zadani ciljevi, pa se model sanacije pokazao neuspješnim.

Prihvati li Sabor predložene dopune Zakona o sanaciji, osnivačka prava nad zdravstvenim ustanovama bit će vraćena osnivačima, a sadašnji sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća prestat će upravljati ustanovama.

Osnivač će najkasnije u roku 15 dana od stupanja odluke na snagu morati imenovati članove upravnog vijeća ustanova, pri čemu će ravnatelje imenovati uz suglasnost ministra zdravlja.

Nakić očekuje da će njegov prijedlog Sabor podržati u roku mjesec dana budući je potpuno jasno da cilj zakona nije postignut jer su bolnice i nakon financijske sanacije, u ukupnom iznosu od 5,3 milijarde kuna, opet stvorile novi dug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...