Čarobni Vatikan – mala površina, velika moć

U ovoj najmanjoj državi na svijetu, koju je moguće obići za sat vremena živi oko 800 ljudi a pismenost je stopostotna. Ime grada države potječe od latinskog izraza “Mons Vaticanus” koji je označavao vatikanski brežuljak.

Vatikan je smješten u zapadnom dijelu centra Rima, svega nekoliko stotina metara od rijeke Tiber. Granice Vatikana duge su oko 3,2 km i oko kojih je moguće prošetati za manje od sat vremena, u potpunosti sijede gradske zidine, izgrađene kako bi štitile Papu. Površina države iznosi 40 hektara, od čega je 22 izdvojeno za život biljaka i životinja, tako da su vatikanski vrtovi među najljepšim na svijetu. O cvijeću i raslinju svakodnevno brine 20 vrtlara, a uz ugodno zelenilo i tišinu, može se uživati i uz šum vode iz mnogobrojnih fontana. Galeon je najpoznatija fontana i potječe iz 17. stoljeća.

Iako je Vatikan moguće prepješačiti za manje od nekoliko minuta, mora se znati da veći dio teritorija države nije dostupan turističkim posjetima. Vatikan je kao država poznat od ne tako davne 1929. godine kada je ustanovljen Lateranskim ugovorom, kao nasljednik nekadašnje Papinske države koja je postojala od 756. do 1870. godine. Vatikan je, osim što je najmanja država na svijetu, izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa, te je središte Katoličke crkve.

Papa je poglavar Vatikana, a ujedno i biskup rimske biskupije i vrhovni poglavar katoličke crkve. On je apsolutistički monarh, ima legitimnu izvršnu i sudsku vlast i jedini je apsolutistički monarh u Europi.

Državljanstvo Vatikana se ne nasljeđuje niti stječe rođenjem. Samo oni koji vrijedno i odano služe Svetoj stolici mogu postati državljani ove države i u mogućnosti su dobijanja diplomatske putovnice. Svi ostali stanovnici su državljani Italije.

Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu – Švicarsku gardu. Osnovao ju je papa Julije II daleke 1506. godine. Pontifikalna himna i marš je nacionalna himna Vatikana. Tekst na talijanskom jeziku je napisao Antonio Allegra, dok je muziku komponirao Charles Guno.

Svake godine Vatikan posjećuje nekoliko milijuna turista koji žele svojim očima vidjeti spomenike povijesti i arhitekture: trg Svetog Petra sa istoimenom bazilikom, Papinsku palaču, Sikstinsku kapelu, Rafaelovu sobu, Vatikanski biblioteku.

Navodimo nekoliko zanimljivosti iz Vatikana:

– U Vatikanu postoji telekomunikacijski sustav, astronomski opservatorij, radio stanica, pošta i banka, a sve nabrojano je u vlasništvu države

– U Vatikanu postoji ukupno šest ulaza, ali građani i turisti mogu koristiti samo tri ulaza

– Stanovnici Rima više preferiraju vatikansku poštu od talijanske, jer je puno brža i sigurnija

– Papa, Kardinali i članovi Švicarske vojske posjeduju Vatikansku putovnicu

– Vatikan se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom, i time je jedina država koja je to u potpunosti

– Na bankomatima širom Vatikana možete podići gotovinu sa bankomata na kojem je cijelo uputstvo napisano na latinskom jeziku

– U Vatikanu postoji heliodrom

– Linija vatikanske željeznice duga je 300 metara

– U Vatikanu postoji zatvor s dvije ćelije

– Radio Vatikan pokriva cijeli svijet na 32 jezika

– Dnevne vatikanske novine L’ Osservatore Romano prodaju se u cijeloj Italiji

– Službena valuta u Vatikanu je euro (do 2002. bila je vatikanska lira)

– Vatikanski vrtovi imaju oko 1900 vodoskoka i fontana

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...