Prije 169 godina: prva eterska operacija u Hrvatskoj izvedena je u Zadru

Zadarski liječnici u 19. stoljeću znanjem nimalo nisu zaostajali za onima iz drugih europskih gradova. Oni su redom bili studenti padovanskog sveučilišta, stoga ne čudi što se baš u Zadru zbio jedan vrlo značajan čin.

Tek pet mjeseci nakon javne demonstracije eterske narkoze u Bostonu, 16. listopada 1846; u Zadru su 13. ožujka 1847. kirurzi Cezar Pellegrini-Danieli, Jerolim Definis i Toma Fumegallo uz pomoć Ivana Bettinia obavili prvu operaciju u eterskoj narkozi u jedne 80-godišnje starice zbog inkarcerirane hernije.  Operacija je obavljena  u civilnoj bolnici u neposrednoj blizini današnje tržnice na mjestu Vojne bolnice sv. Roka. Začetak je to moderne anesteziologije u nas. Nakon uspješne provedbe operacije i upotrebe etera u anesteziji, isti se počeo koristiti i u ostatku Hrvatske.

U Dubrovniku je, mjesec dana nakon zadarske operacije obavljeno odstranjenje dojke u eterskoj narkozi, zatim i u Splitu i Sisku. Kiriurzi su u anesteziji koristili eter i kloroform. Da je Zadar tada prednjačio u medicini govori i podatak kako je još 1821. imao i prvu školu za primalje u Hrvatskoj, kao i podatak da je u Zadru 1878. osnovana prva organizacija Crvenog križa.  Bolnica u kojoj je obavljena prva eterska operacija  služila je građanima sve do otvaranja nove bolnice 1880. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...