Otočani će ponovno po povlaštenim cijenama moći putovati s otoka na otok

U sjeni vijesti kako je Vlada na posljednjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju međunarodnih javnih natječaja za ukupno 52 državne linije, od čega je 25 trajektnih, 15 brzobrodskih i 12 klasičnih brodskih linija, ostala je informacija o upućivanju u hitnu saborsku proceduru Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Usvoji li se Nacrt prijedloga, otočani će ponovno, po povlaštenim cijenama, moći putovati s otoka na otok. I ne samo to, pravo na povlašteni prijevoz s popustom u javnom prijevozu imat će hrvatski i strani državljani koji imaju prebivalište na otocima ili na poluotoku Pelješcu te državljani država članica Europskoga gospodarskog prostora i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo, koji imaju prijavljen privremeni boravak i koji najmanje 183 dana u jednoj godini borave na otocima ili poluotoku Pelješcu.

Nadalje, predlaže se da pravo povlaštenog prijevoza ostvaruju djeca starija od tri do navršenih 12 godina starosti, vozila fizičkih osoba i stranih državljana te vozila korisnika leasinga s prebivalištem na otoku, koja su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u Republici Hrvatskoj, vozila pravnih osoba, odnosno vozila registrirana na obrt,  OPG, djelatnost slobodnog zanimanja i korisnika leasinga sa sjedištem korisnika vozila na otoku, a vozila su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u RH, zdravstveni djelatnici i djelatnici drugih javnih službi (policija, oružane snage, vatrogasci, lučka kapetanija) čije je stalno mjesto rada na otoku i njihova službena vozila koja se koriste na otoku,zdravstveni djelatnici i njihova službena vozila pri obavljanju redovitih prijevoza bolesnika s otoka na kopno i obrnuto, ostale osobe koje to pravo stječu po posebnim propisima.

Pravo na besplatni prijevoz u javnom prijevozu imat će učenici i studenti s prebivalištem na otoku, koji svakodnevno putuju do škole ili visokoškolske ustanove izvan otoka, učenici i studenti s prebivalištem na otoku koji za školovanja privremeno borave izvan otoka, a vikendom dolaze na otok, djeca koja pohađaju obvezni predškolski program izvan otoka svoga prebivališta kao i učenici i studenti koji se školuju na otoku svoga prebivališta i djeca koja pohađaju predškolski program na otoku svoga prebivališta, za aktivnosti izvan otoka svoga prebivališta, djeca od 1 do navršene 3 godine starosti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku, zdravstveni djelatnici i njihova službena vozila pri obavljanju hitnih prijevoz bolesnika s otoka na kopno i obrnuto,  djelatnici policije i njihova službena vozila pri obavljanju dužnosti na otocima, djelatnici drugih javnih službi (policija, oružane snage, vatrogasci, lučka kapetanija i GSS) i njihova službena vozila u slučajevima katastrofe i u slučajevima izvanrednih događaja te traganja i spašavanja, uz suglasnost Agencije.

Visina popusta, navodi se, može iznositi do 50 posto redovne sezonske cijene karte, a propisuje je pravilnikom ministar pomorstva prometa i infrastrukture i što je najvažnije, pravo na povlašteni prijevoz putnika s popustom  i besplatni prijevoz putnika moći će se ostvariti na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno.

Izmjene i dopune Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu bile su tema razgovora predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU  te članova Otočnog sabora s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović za njezina službenog posjeta Zadarskoj županiji. Iako su mnogi tada sa skepsom gledali na najavljene promjene, čini se da se „stvar“ ipak pomaknula s mrtve točke, mišljenja je Denis Barić, prvi čovjek Otočnog sabora.

– Prema predloženom Nacrtu zakona, plovidbeni redovi više se neće moći donositi bez suglasnosti jedinica lokalne samouprave, a ove promjene mislim da će najviše obradovati otočne gospodarstvenike koji će robu moći prevoziti na druge otoke po povlaštenoj cijeni, što će im, vjerujem, biti kudikamo isplativije nego dosad, kaže Barić i dodaje kako se nada da će otočani već ovoga ljeta koristiti nova/stara prava koja su im ukinuta prije nepune dvije godine.

Podsjetimo, ukidanje povlastica najavljeno je u rujnu 2014. godine donošenjem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i  prikupljanja zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica. Uslijdili su brojni prosvjedi otočana, među prvima protiv najavljenih promjena pobunili su se stanovnici Tkona i Pašmana, a Otočni sabor je upozoravao da je donošenje Pravilnika u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 10 Zakona o otocima i čl. 47 Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u kojima se ne spominje ograničenje u broju dnevnog putovanja. Unatoč čvrstim argumentima, Pravilnik je zaživio 1. siječnja 2015. godine, kada su uvedene otočne iskaznice i bitno smanjena prava otočnog stanovništva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...