Sedam godina Muzeja antičkog stakla – ovo vas očekuje!

Muzej antičkog stakla u Zadru slavi sedam godina postojanja? I dok se mnogi još čude i pitaju “zar već?”, MAS priprema dvije posebne izložbe za proslavu svojega rođendana. Cijela stvar kreće ovoga četvrtka, a u njihovim službenim najavama pročitajte o čemu se radi.

program Dan MAS-a mail

GORDANA DRINKOVIĆ / SNAGA KRHKOSTI

U Muzeju antičkog stakla u Zadru otvara se 5. svibnja izložba Gordane Drinković pod nazivom Snaga krhkosti. Izložba će trajati do 9. rujna 2016.

Autorica će predstaviti izbor radova u staklu kojima je ostvarila međunarodnu karijeru, te nove radove koji su bili predstavljeni u Parizu 2013., a po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljeni u Zadru.

Gordana Drinković stvara u mediju slikarstva, produkt dizajna i umjetničkog oblikovanja u staklu. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a. Živi i radi u Zagrebu.

Tijekom 25 godina rada oblikovala je i realizirala više od 500 umjetničkih i upotrebnih predmeta (skulptura, svijećnjaka, čaša, zdjela, vaza…).

Više od 20 kolekcija šampanjskih čaša čine jednu od većih zbirki dizajna ovog predmeta (jednog autora) u svijetu.

Hrvatskoj javnosti poznata je i po kolekciji „OPA art – Made in Croatia“ koja od 1991. do danas nastaje izvan tvornica. „OPA“ je umjetnički koncept – u svom atelijeru gotovo svakodnevno oštećuje (razbija, reže…) staklene predmete. Postupcima uništavanja i stvaranja na „krhotinama“ nastaju skulpture. „OPA“ je ujedno i način izražavanja stava – oblik njene društvene i socijalne angažiranosti te protest zbog nemogućnosti proizvodnje puhanog stakla u Hrvatskoj.

Velik dio radova proizveden je u obliku ekskluzivnih dizajnerskih serija i dijelovi su privatnih kolekcija kod nas i u svijetu;

– slavni umjetnici Gilbert&George piju šampanjac iz čaša Tango izrađenih od crnog kristalnog stakla,
– Švedska kraljica i kralj posjeduju kolekciju svijećnjaka Atlantida,
– narudžba poklona za vjenčanje Jolie-Pitt dovela je do oblikovanja čaša Angelina i Brad,
autorica je oblikovnog rješenja nagrade „Medicina“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se svake godine dodjeljuje najboljim stručnjacima i humanistima svoje struke. Prva je dodijeljenja dr. Vesni Bosanac.
– povodom ulaska Hrvatske u EU dizajnirala je čašu i vazu-svijećnjak Pomak koji su ujedno i službeni suveniri Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Nagrade i priznanja / izbor:
– Izložbom Transparentna ljepota – staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu, Muzej Mimara, Zagreb, 2013., uvrštena je među deset hrvatskih kipara koji stvaraju u staklu.
– Za dio „OPA“ koji pripada političkoj satiri nagrađena je zlatnom plaketom na „Međunarodnoj izložbi Erex 2011“ u Zagrebu.
– Kolekcije Atlantida, Babilon i Manhattan realizirane su u suradnji sa Steklarnom Rogaška d.d. i predstavljene 2010. godine u New Yorku, gdje su i nagrađene nagradom HFN 2010 Award of Excellence, Tabletop, New York 2010.
– Švedska kompanija Orrefors uvrstila je kolekciju Manhattan u svoju ponudu za 2014. godinu.
– Međunarodni žiri uvrstio je – zbog originalnosti, osobnosti i kvalitete dizajna – njene radove na izložbu suvremenog svjetskog dizajna Ambiente Trends 2012 u Frankfurtu, 2012.

Samostalne izložbe / izbor:
Šampanjske čaše, Muzej Mimara, Zagreb, 1997.;
– Kolekcija OPA – Made in Croatia,
Galerija ULUPUH, Zagreb, 2007.;
Staklo, moje drugo tijelo, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2013.; – retrospektiva 25 godina rada
Bonbonjera, Maison&Objet, Pariz, Francuska, 2013..

Skupne izložbe / izbor:
Od 2009. kontinuirano izlaže na svjetskim sajmovima – izložbama dizajna i umjetnosti: Ambiente, Messe Frankfurt, Franfkurt, Njemačka; New York Market Week i NY Tabletop Market, New York, SAD; od 2013. Expo, Milano, Italija; Maison&Objet, Pariz, Francuska.

O svom radu, predmetima i povezanosti sa staklom, umjetnica kaže:

– Staklo je stvarnost pomaknuta prozirnošću. Materijal suprotnosti, ograničenja, nepredvidivi tehnološki starac, kruta tekućina, iluzija lakoće i težina, krhkost i čvrstoća, materija koja ljudski dah prenosi u oblik. Staklo mi je blisko. U njemu i njegovoj prozirnosti mogu i želim izraziti ono što mislim i osjećam. Radovima u staklu komuniciram sa svijetom jednako kao što komuniciram i svojim tijelom, riječima, ponašanjem i životom.
pozivnica mail

PRAPOVIJESNO STAKLO NOVOG MESTA

Izložba
Muzej antičkog stakla u Zadru
05. 05. – 10. 09. 2016.

Arheološka istraživanja u Novom Mestu tijekom devetnaestog, dvadesetog i dvadesetprvog stoljeća, donijela su mnoštvo arheološke građe iz prvog tisućljeća prije Krista,  među kojom su posebno  upečatljive šarene staklene i jantarne perle ogrlica. Zbog velikog broja, raznolikih oblika, veličine i kombinacija boja, staklene perle Novog Mesta razlikuju se od nalaza tadašnjih europskih arheoloških lokaliteta. U početku pojavljivanja, na kraju brončanog doba, u devetom i osmom stoljeću prije Krista, pojavljuju se jednobojne plave staklene perle, ponekad s  dodanim „očicama“. Tijekom starijeg željeznog doba broj perli se povećava, a njihova pojava dostiže vrhunac (po broju i po različitim oblicima i kombinacijama boja) prema kraju starijeg željeznog doba – na prijelazu iz petog u četvrto stoljeće prije Krista. U mlađe željezno doba uz nekoliko modificiranih perli, pojavljuju se i staklene narukvice i prstenje.

Uz situlsku umjetnost, što je prije dva i pol tisućljeća cvjetala u Dolenjskoj i snažno doprinijela umjetničkoj riznici zajedničke europske kulturne baštine, europsku prapovijest također obilježavaju  raznobojne i ukrašene staklene perle.

Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će predstavljen samo dio zbirke pretpovijesnog stakla Novog Mesta, koja se čuva u Dolenjskom muzeju.
plakat mail

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...