Na pozornici koju su ukrasili srednjoškolci, izmjenjivali se nastupi 13 KUD-ova

U četvrtak 09. lipnja 2016. godine održala se prva večer Smotre folklora Zadarske županije, jednog od događanja kulturne manifestacije pod nazivom Etno dani, organizatora Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Smotra je započela u 18 sati svečanim defileom raspjevanih KUD-ova kroz grad; od Gospe od zdravlja Kalelargom do Trga Petra Zoranića. Na pozornici postavljenoj u podnožju Trga pet bunara od 19 – 22 sata izmjenjivali su se nastupi 13 kulturno umjetničkih društava iz različitih krajeva Zadarske županije. Za prekrasno ukrašenu pozornicu zaslužna je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra, jedan od partnera muzeja (uz Agenciju za ruralni razvoj Zadarske županije i školu Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra) u organizaciji manifestacije.

Prekrasan uvod u ovogodišnju Smotru folklora Zadarske županije dale su učenice srednje škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra s modom revijom ”Cvjetna romantika”. Riječ je o kolekciji haljina koje su izrađene od žutice, a cvjetni uzorci su aplicirani pomoću tehnike decoupage. Haljine i sandale su izradile učenice završnog razreda dizajn tekstila, pod mentorstvom Marijane Vukić – Perović.

Članovi Društva Stanaraca predstavili su ženske svečane zadarske pučke nošnje iz 2. polovice 19. stoljeća, čiji je original Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar darovala obitelj Brkan, obitelj poznatih zadarskih fotografa.

Folklor kao iznimno važan dio kulturne baštine čuva i okuplja sve osobine nekog naroda i kraja, njegov mentalitet i podneblje, prirodne fenomene, govor, ritam, pjesme i plesove. U tom smislu, folklor je jedinstvena esencija nacionalnog identiteta, jer čuvanje kulturnog naslijeđa potvrđuje i želju za očuvanjem identiteta, što su naglasili zadarski župan Stipe Zrilić i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš u uvodnom govoru na otvorenju Smotre.

Župan Stipe Zrilić, ravnateljica Renata Peroš i voditeljica programa Vlatka Vučić-Marasović bili su odjeveni u kreacije inspirirane nošnjom zadarskoga područja čiji je autor kostimografkinja Marija Šarić Ban., dok su za samu izradu kreacija zaslužne Vernarda Stipanićev, Nataša Perović i Toni Švaljek. Kostimi su izrađeni u suradnji sa Narodnim muzejom Zadar i za budući fundus njegovog baštinskog edukacijskog odjela.

Ukras zalistavac na ženskim kreacijama za ovu je namjenu posudila je profesorica Ivana Vitlov iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, dok je prsluk koji je nosio voditelj programa Mijo Brkić iz predstave “Kako je Potjeh tražio istinu” Zadarskog plesnog ansambla.

Stručno povjerenstvo u (sastavu dr. Tvrtko Zebec, etnomuzikolog iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, dr. Joško Čaleta, etnomuzikolog, glazbenik i skupljač hrvatskog tradicijskog glazbenog narodnog blaga, dr. Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar) ocijenilo je nastup svakog KUD-a, te će im naknadno uručiti mišljenje, odnosno stručni osvrt na njihov nastup. Nastupe KUD-ova podržao je i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnost Zadarske županije.

Prva večer Smotre folklora pokazala je specifičnosti glazbenoplesnog folklornog izraza, ljepotu i bogatstvo nošnje različitih područja Zadarske županije: Sali, Vukšić, Ugljan (otok Ugljan), Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Ždrelac, Pridraga, Sveti Filip i Jakov, Zemunik, Biograd na Moru i Sukošan.

Lijepo je bilo i vidjeti kako se trend tradicionalnih plesova i napjeva njeguje i među mlađim generacijama, što je potvrdio i nastup triju dječja skupina: Zadarski tanac – dječja folklorna skupina Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra i KUD-a Sveta Kata iz Zemunika, te dječja folklorna skupina iz Pakoštana.

Nakon nastupa, sudionici Smotre prošetali su rivom i Forumom uz pjesmu i ples, te nastavili druženje u lapidariju Muzeja grada Zadra.
U petak, 10. lipnja, završna je večer Smotre folklora kada će na Trgu Petra Zoranića od 19 – 22 sata nastupiti:
DONATIĆI, folklorna dječja skupina OŠ Zadarski otoci

KUD. SVETI DONAT, Zadar

KUD SV. ANTE, Nadin

KUD BOKOLJE, Dobropoljana, otok Pašman

KUD VINAC, Stankovci

KUD KUKLJICA, Kukljica, otok Ugljan

ZVUCI ZAVIČAJA, svirači tradicijskih glazbala

KUD SIDRAGA, Tinj

Folklorna skupina KUD-a PREKO, Preko, otok Ugljan

KUD ŠKABRNJA, Škabrnja

KUD SV. LOVRE, Vrsi

KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ, Bibinje

KUD GRADINA, Polača

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...