Hrvatskoj stiže 1600 migranata kojima trebamo osigurati stan, posao, zdravstvenu zaštitu…

Migrantska kriza nije zaobišla ni Hrvatsku, koja se poprilično dobro snašla u zbrinjavanju stotina tisuća izbjeglica i migranata kojima je odredište bio zapad i sjever Europe, piše Glas Slavonije.

No ne treba se zavaravati da je kriza završila. Što će se događati u sljedećim tjednima ili mjesecima ponajviše će ovisiti o tome hoće li Turska nastaviti poštovati dogovor s EU-om o zadržavanju tih ljudi podalje od granica Unije. Odluči li Erdogan pogaziti dogovor (i odreći se milijardi eura koje dobiva zauzvrat iz EU-a), Hrvatsku čeka još jedan val izbjeglica, no ovaj put bi ih i kod nas mogle dočekati podignute ograde i zatvorene granice.

No u međuvremenu Hrvatska mora razmišljati i o svojoj obvezi koju je preuzela od Europske unije – moramo do 2017. godine zbrinuti 1617 migranata u skladu s Europskim programom premještanja migranata. Naša zemlja njima treba pružiti mogućnost boravka, zdravstvene zaštite, obrazovanja, besplatnu pravnu pomoć, socijalnu skrb te među ostalim i pomoć pri integraciji u društvo.

U hrvatskome se društvu čuju mnogi prosvjedi zbog toga, a kao glavni argumenti protiv spominju se loše gospodarsko stanje, demografska slika i nacionalni identitet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...