Kako unaprijediti život umirovljenika zna Crveni križ Biograda na Moru

Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru kao partner projekta “Unaprjeđenje kvalitete života osoba treće životne dobi putem organiziranih kreativnih radionica” započelo je s provođenjem programa koji se odvija uz pomoć Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru.

Tom prigodom održana je i konferencija za medije na kojoj su nešto više o samom projektu govorile Franka Troskot iz Gradskog društva CK, te Predsjednica matice umirovljenika Biograd Milojka Drašković Pedisić. Projekt se provodi u trajanju od 12 mjeseci, rečeno je ovom prigodom, a valja istaknuti kako je projekt financiran sredstvima iz proračuna Zadarske županije za 2016. godinu i to u iznosu od 10.000,00 kuna, dok je Grad Biograd na Moru osigurao prostor za provedbu aktivnosti.

Ovim projektom želi se djelovati na smanjenje institucionalizacije zbog velikog interesa starijih osoba da što duže i kvalitetnije žive u svojim domovima u visokoj životnoj dobi. Stoga je starijim osobama nužno ponuditi organizirane dnevne aktivnosti koje su im dostupne i u kojima mogu sudjelovati. Sam projekt je zamišljen kao dugoročan izvaninstitucionalni oblik skrbi o starijim osobama, o njihovim socijalnim, kulturnim, edukativnim, kreativnim i socijalizacijskim potrebama.

U sklopu programa planirano je pet različitih vrsta kreativnih radionica i to vezenje, kukičanje, pletenje, radionice decoupage tehnike na drvu, kamenu i tkanini, te oslikavanje i rezbarenje na pergament papiru. Predmeti koji se izrade na radionicama služiti će u svrhu predstavljanja Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru u lokalnoj zajednici, te prezentirati rad članova udruge prilikom sudjelovanja na raznim manifestacijama na kojima će udruga sudjelovati.

Za sada smo zadovoljni odazivom, kazale su nam Franka Troskot i Milojka Drašković Pedišić, jer u grupi je 20-ak žena, a svakim danom sve je više onih koji nam se žele priključiti. Mnoge od njih dolaze nam i s novim idejama koje nastojimo podržati ali po mogućnosti i realizirati kako bi svaka od njih mogla iskazati u nekoj od aktivnosti koje su im bliske.

U skupini su za sada samo žene, a valjalo bi u dogledno vrijeme osmisliti i druge oblike aktivnosti koje bi bile zanimljive i muškim pripadnicima starije generacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...