Rekordno zahlađenje: Evo zašto je zahladilo za čak 20 stupnjeva!

Petak će ostati dugo upamćen u meteorološkoj povijesti Dalmacije. Prolazak ciklone Una i pripadajućeg frontalnog sustava preko Jadrana dalje na jugoistok donio je neobično hladno vrijeme za ovaj dio godine. Prodor je izazvao atlantski poremećaj koji se zadnjih nekoliko dana postupno spuštao prema alpskom području, a tijekom petka stigao je i nad Jadran. Zbog razlike u tlaku zraka između “jadranske” ciklone i anticiklone na zapadu, nad nama se uspostavilo sjeverno visinsko strujanje koje je donijelo osjetno zahlađenje.

Sredina srpnja je sredina klimatološkog ljeta, a vremenski scenarij koji se zbio jučer nije posve uobičajen svjedoče, među ostalim, službeni podaci izmjereni na DHMZ postaji Split Marjan.

Sa srednjom dnevnom temperaturom zraka od 20,8°C, jučerašnji je dan bio drugi najhladniji 15. srpnja od početka kontinuiranih službenih meteoroloških mjerenja (od 1948. godine). Hladnije je bilo samo 2000. godine kada je na spomenuti datum srednja dnevna temperatura zraka iznosila 18,9°C. Prosječna dnevna temperatura zraka za 15. srpnja iznosi 26,5°C, što znači da je jučerašnje temperaturno odstupanje od normale bilo gotovo 6 stupnjeva. Još je zanimljivije prisjetite se istog datuma prošle godine, kada je srednja dnevna temperatura bila gotovo 10 Celzijevih stupnjeva viša nego jučer (30,7°C).

Spomenimo još da je jučer minimalna temperatura zraka u Splitu iznosila 15,4°C, a apsolutni minimum za srpanj u Splitu iznosi 13,0°C, što se dogodilo 9. srpnja 1979. godine.

Temperature u Dalmaciji

Iako je posvuda osjetno zahladilo tijekom petka, još je prijepodne na jugu Dalmaciji bilo vruće, pa je Dubrovnik (Gorica) jučer bio najtopliji u zemlji s najvišom dnevnom temperaturom zraka od 31,2°C. Čilipi su imali 29,6°C, Palagruža 29,3°C, Hvar 28,1°C itd. Drugdje su najviše dnevne temperature bile od 20 do 27°C.

Minimalne temperature zraka u Dalmaciji tijekom petka nisu se dogodile ujutro, već poslijepodne, za vrijeme prolaska fronte. Temperature su tada u Zagori padale i do svježih 12 stupnjeva, a uz obalu i na otocima bile su od 15 do 20°C.

Ovdje vrijedi istaknuti da je okolica Splita u srijedu poslijepodne mjerila do 36°C, a u istom terminu u petak temperature su bile 15 do 16°C, što znači da je unutar 48 sati temperatura zraka pala za 20 stupnjeva.

Najviše je zahladilo u najvišem gorju. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, na Velikoj Duvjakuši na Dinari minimalna temperatura zraka iznosila je 4,4°C, a na Svetom Juri na Biokovu samo desetinku stupnja viša. Na Promini je izmjereno 10°C, a na mosorskoj zvjezdarnici (700 mnv) 11 stupnjeva.

Oborine

Oborine u Dalmaciji tijekom petka nisu bile ravnomjerno raspoređene. Najviše ih je bilo u južnoj, zatim u sjevernoj, a u Zagori sjeverne Dalmacije su gotovo potpuno izostale. 25 litara oborine po kvadratnom metru palo je u Mokošici. Slijede Dubrovnik (Gorica) 22, Dubrovnik (Gruž) 21, Gruda / Konavle, Trsteno i Lovreć 16, Sveti Jure – Biokovo i Stari Grad / Hvar 15,  Omiš 14, Komiža 13, Žrnovnica 12, Milna i Vid 10 itd.

Vjetar

Bura je danas najjače puhala podno Velebita, gdje su zabilježeni orkanski udari preko 140 km/h. U Dalmaciji je najjači udar zabilježen u Brelima i iznosio je 116 km/h. Slijede Stobreč 109 km/h, Šibenik 104 km/h, Makarska 100 km/h,  Čilipi 94 km/h, Split Marjan 86 km/h, Resnik i Zadar 83 km/h itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...