Dramatična promjena; mnogi korisnici Facebooka više neće biti među živima

Broj onih koji imaju profil na Facebooku, a u međuvremenu su preminuli, ubrzano raste. Godine 2012., samo osam godina nakon što je ta društvena mreža pokrenuta, već je bilo 30 milijuna korisnika Facebooka koji su umrli, a taj je broj do danas umnogome porastao. Po nekim procjenama, na dan premine više od 8000 korisnika FB-a i u jednom će trenutku ta mreža imati više mrtvih korisnika nego živih, piše BBC.

Društvene mreže naučile su nas o snazi brzog povezivanja s ljudima diljem svijeta, a sada trebamo razmisliti o onome što će uslijediti: odnosu prema nasljeđu koje ostavljamo svijetu.

Svatko od nas svaki dan piše svoju autobiografiju

Nekad smo govorili samo o nasljeđu uglednih ljudi, znanstvenika, književnika, političara… jer oni su za sobom ostavljali pisane zapise po kojima smo ih pamtili dugo nakon njihove smrti. No, digitalna je tehnologija to promijenila. Sada svatko od nas potroši sate i sate na pisanje svoje autobiografije.

Vaši će unuci moći saznati sve o vama proučavajući vaš Facebook profil. Pritom neće vidjeti samo velike životne događaje nego i male detalje iz svakodnevnog života: fotografije koje ste dijelili, koji su vam bili omiljeni restorani, kakve ste viceve voljeli, koja ste mjesta obišli…

I naravno, imat će uvid u golem broj fotografija koje ste za života uploadali. Proučavajući sve to, vaši će vas unuci upoznavati i kad vas više ne bude. Vaša će digitalna duša i dalje postojati.

Naša besmrtna digitalna verzija

U zadnjih nekoliko godina neke su tvrtke počele razrađivati tu ideju digitalne duše. Stranica Eterni.me, koja je pokrenuta 2014. godine, obećava da će stvoriti digitalnu verziju vas, koja će “živjeti” i nakon što vi preminete. Smrt je sigurna, ističu na svojoj web-stranici, ali što ako vaš digitalni avatar može živjeti zauvijek? Ljudi bi u budućnosti mogli ostvariti interakciju s vašim uspomenama, pričama i idejama, gotovo kao da razgovaraju s vama.

Ipak, dio procesa žalovanja za bliskom osobom koja je preminula jest i trenutak u kojem trenate krenuti dalje. To je kvaka našeg vrlog novog svijeta: digitalni podaci ne dopuštaju nam da zaboravimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...