Cestitka_Uskrs

Na Dugi otok i u Zadar stižu svjetski poznati znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva!

Međunarodna škola biofizike je desetodnevni skup s 35 godišnjom tradicijom koji ima za cilj prenijeti najnovije trendove u biofizici (nano- i bio-tehnologiji) na nove generacije mladih znanstvenika. Škola okuplja 120 sudionika, mladih znanstvenika, i 20 predavača iz ukupno 28 država od čega su najzastupljeniji sudionici iz Hrvatske (13), Švicarske (11), Velike Britanije (9) i Njemačke(9), piše portal Čuda prirode.

Tijekom trajanja škole, 22 predavača, vrhunska svjetska znanstvenika iz različitih područja bio i nano-znanosti, prenose najnovije svjetske znanstvene trendove u nesvakidašnjem okruženju koje napušta klasične okvire predavaonice. Svi sudionici škole putuju na floti od šest brodova na relaciji Split-Zadar te posjećuju i rade na više lokacija duž Jadranske obale: Split, Šibenik, Dugi otok, Zadar, Rogoznica i Stari Grad (Hvar).

Ovaj skup se dodatno otvara i javnosti održavajući svoje večernje aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke. Jedan od brodova naše flote je i hrvatski nacionalni školski brod, 35 metarski motorni jedrenjak ‘Kraljica Mora’. Prepoznavanje važnosti iskoraka prema javnosti Škola iskazuje sudjelovanjem svoje flote i u Festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine ‘Dani u Vali’ 9.-11.9, koje se održava u Starom Gradu na otoku Hvaru pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja će tijekom toga događanja posjetiti brod i naše mlade znanstvenike.

Predavači na ovom znanstvenom skupu su vrhunski svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća. Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić…

Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za isčitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...