Nezaposlenost u srpnju pala zbog sezonskog zapošljavanja i iseljavanja

Stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju se spustila na 13,3 posto, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,3 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,0 postotnih bodova.

“U skladu s očekivanjima, niža srpanjska stopa nezaposlenosti posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja koje tijekom ljetnih mjeseci rezultiraju poboljšanjima pokazatelja s tržišta rada. Međutim, s jenjavanjem glavne turističke sezone, jedan dio radnika koji su sezonski zaposleni u turističkom sektoru i pratećim djelatnostima čeka povratak u status nezaposlenosti. Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila”, navode analitičari RBA.

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenima u srpnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 21% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 15% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja.

Osim toga, službeni pokazatelji iz istog izvora potvrđuju da je pad nezaposlenosti jednim dijelom i posljedica negativnih migracijskih trendova koji dodatno produbljuju strukturne demografske slabosti. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3.288 tisuća što je 9,4% više nego u istom razdoblju lani.
“I na razini cijele 2016. godine službena stopa nezaposlenosti prema našim očekivanjima mogla bi se spustiti ispod prosječne stope registrirane nezaposlenosti kakva je zabilježena u 2015. godini”, prognoziraju analitičari RBA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...