Plenković: “Razumijem i cijenim odluku Božidara Kalmete”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u utorak razumijevanje za odluku zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete da se ne kandidira na skorim parlamentarnim izborima, te decidirano poručio kako to nema veze s optužnicom protiv Kalmete.

„Razumijem i cijenim njegovu odluku, mislim da je na taj način pokazao da je odgovoran prema dužnosti na koju su ga građani Zadra neposredno izabrali“, rekao je Plenković novinarima u Središnjici HDZ-a.

Pohvalio je Kalmetino višegodišnje vođenje Zadra, napominjući da se radi o jednom od gradova koji je doživio najveći razvoj u modernoj Hrvatskoj. Kalmeta se, kaže, želi usredotočiti na zadaće gradonačelnika, čime je poslao poruku drugim kolegama u Zadarskoj županiji te drugim kolegama unutar stranke u 9., za HDZ, pobjedničkoj izbornoj jedinci.

Naglasio je kako se veseli Kalmetinu doprinosu HDZ-ovoj kampanji za pobjedu na izborima u rujnu, te potvrdio da Kalmeta ostaje u vodstvu stranke i član glavnih stranačkih tijela.

„Ne“, decidirano je odgovorio Plenković upitan je li optužnica razlog Kalmetina odustajanja.

Izborni program u četvrtak

Predsjednik HDZ-a najavio je da će HDZ svoj izborni program prihvatiti na Središnjem odboru stranke, planiranom za četvrtak, kada će biti dogovoreno i predstavljanje programa. Glavne će mu odrednice biti usredotočene na gospodarstvo i poduzetništvo.

Za HDZ je, ističe, važna reforma obrazovanja, prioritet je HDZ-ove vlade da se „i za istraživanje i za razvoj sa sadašnjih 0,8 posto izdvaja dva posto“. Želimo da obrazovanje bude jedno od ključnih tema hrvatske budućnosti, a HDZ-ov je program u cijelosti orijentiran budućnosti, naglasio je Plenković.

Smatra da je reforma obrazovanja pitanje oko kojega je potreban nacionalni konsenzus, poručuje da se reforma nastavlja, da imenovana povjerenstva rade i dalje svoj posao….

Upitan bi li pozvao Borisa Jokića da se vrati na čelo Kurikularne reforme, Plenković uzvraća da „nije bitan ni jedan pojedinac“, da nitko ne može privatizirati proces.

„Mislim da je bilo puno manipulacija oko Kurikularne reforme: proces se nastavlja. U Hrvatskoj ima jako puno stručnjaka i važno je da budu uključeni“, kaže Plenković.

Bandić ima specifičan stil

Odmjereno je reagirao na usporedbe predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića sa dr. Franjom Tuđmanom, na etiketiranje njega i Milanovića „pripravnicima“.

„Bandić ima specifičan stil komunikacije, u vremenu smo pretkampanje i razumljivo je da svatko zagovara svoje adute“, odgovara Plenković.

Kaže i da je „lijepo“ da Bandić cijeni postignuća prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, ali smatra da članovi HDZ-a imaju najviše razloga poistovjetiti se s njegovim rezultatima.

Ćiri su vrata HDZ-a uvijek otvorena

Osvrnuo se i na najavu bivšeg nogometnog izbornika Ćire Blaževića da napušta HDZ. „Ćiro Blažević je moj dragi prijatelj, jako mi je simpatičan njegov današnji intervju (…)da sam shvatio da očekuje neku prominentnu ulogu u hrvatskom športu, što nisam iz naše konverzacije, možda bi o tome razgovarali. Mislim da su vrata HDZ-a za njega uvijek otvorena“, poručio je Plenković.

Nije otkrivao detalje izbornih listi, tek je ponovio da će ih stranka predati u propisanom zakonskom roku. Vidjet će te, bit će i osvježenja i nekih poznatih lica, kazao je.

Potvrdio je da je spreman za sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem u petak na javnoj televiziji, najavljuje zanimljivu raspravu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...