Plenković: “U IX. jedinici očekujem najmanje devet mandata”

Predsjednik HDZ-a i stranački kandidat za premijera Andrej Plenković u subotu je u Gospiću na predstavljanju kandidacijske liste HDZ-a za IX. izbornu jedinicu, rekao da je ta izborna jedinica za HDZ uvijek pobjednička, te da sada očekuje i bolji rezultat od prošlogodišnjih osam ostvarenih mandata, odnosno najmanje devet mandata.

Govoreći o prioritetima izbornih programa Plenković je istaknuo da su to prije svega gospodarski rast s otvaranjem novih radnih mjesta i boljom konkurentnošću hrvatskoga gospodarstva, ali i društvena pravednost, natalitetna politika za demokratsku obnovu, potom regionalni razvoj i razvoj poljoprivrede, uključujući i ovaj dio Ličko-senjske županije.

Plenković je podsjetio je kako je njegov stranački kolega Darko Milinović rekao kako “smo u nekoliko tjedana promijenili političko ozračje u Hrvatskoj”. Čelnik HDZ-a rekao je da je suglasan s tim Milinovićevom stajalištem te ustvrdio kao je to bio i njegov glavni cilj.

“Osim konsolidacije HDZ-a moj glavni motiv je kod preuzimanja stranke bio da promijenimo političku kulturu u Hrvatskoj. Stranka HDZ je uvijek bila predvodnik procesa u Hrvatskoj i sada smo predvodnik ‘stavljanja’ Hrvatske na razinu europskih debata i kulture komunikacije, da se okrenemo od niskih osobnih diskvalifikacija, vrijeđanja i diletantizma, vulgarnosti, prema kulturi argumenata, javnih politika, bavljenja onime zbog čega stranke i postoje”, izjavio je Plenković.

Na molbu novinara da prokomentira stajalište objavljeno u časopisa “The Economist” da se i HDZ i SDP previše bave ideološkim pitanjima, a premalo gospodarstvom, Plenković je zamolio da se članak pročita pažljivo i u cjelosti. Ustvrdio je kako je u tome članku on predstavljen kao europski zastupnik koji čvrsto pozicionira HDZ u obitelj Europske pučke stranke, stabilni desni centar, koji je okrenut prema budućnosti i ključnim temama, gospodarstvu, mladima, obrazovanju, te Hrvatskoj kao odgovornoj članici EU.

“U proteklih nekoliko tjedana promijenili smo čitav politički diskurs i prošlost neće biti glavna tema ove kampanje, upravo HDZ nameće teme kao što su Hrvatska perspektiva, mladi i stari i svi oni koji rade na boljitku Hrvatske i to je naš cilj., imamo svoj put i siguran sam da ćemo ga kao buduća vlada ostvariti”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Novinare je zanimao i Plenkovićev komentar susreta tehničkoga ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i tehničkoga premiejra Tihomira Oreškovića, a o tom temi Plenković je rekao da Tihomir Orešković u Berlin ide na neformalne konzultacije koje je sazvala njemačka kancelarka Angela Merkel koje su, dodao je, uobičajene uoči pripreme Europskoga vijeća.

“Tema je važna – migrantska, izbjeglička kriza, bitno je da Europska unija ojača temelj svoje politike, a to je zaštita vanjske granice EU, rješavanje kriza u korijenu, prije svega u Siriji, Iraku, na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike, te očekujem da će premijer Orešković izvjestititi o tome članove hrvatske Vlade” izjavio je Plenković te naglasio da je tu pozicija HDZ-a jasna – da treba poštivati nacionalne propise, europsku pravnu stečevinu i međunarodne ugovore. Time će se, uvjeren je, ojačati i sve što se odnosi na šengenski sustav i dublinski režim, a Hrvatska će pod vodstvom HDZ-a znati očuvati hrvatske nacionalne interese, zaštititi granice i biti solidarna s onima koji su pobjegli od životne ugroze.

Na skupu u Gospiću predstavilo se članstvu i simpatizerima šestoro od 14 kandidata s HDZ-ove liste za IX. izbornu jedinicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...