Veličanstvena braća Sinković – Hrvatska ima još jedno zlato u Riju!

Hrvatska ima još jedno zlato u Riju. Braća Martin i Valent Sinković novi su olimpijski pobjednici u utrci dvojca na pariće i najsjajnijim su odličjem opravdali ulogu apsolutnog favorita u ovoj disciplini.

Sinkovići, koji su lako slavili u kvalifikacijama i polufinalu, svoju su klasu i nadmoć pokazali i u finalu te su nakon Josipa Glasnovića, donijeli u Hrvatsku još jedno zlato iz Rija, a ukupno osmo u povijesti za Hrvatsku na Ljetnim olimpijskim igrama te 25. ukupno odličje.

Otkako su zajedno u dvojcu na pariće, od lipnja 2014., Martin i Valent upisali su pobjede u svih 29 utrka u nizu na velikim natjecanjima (SP, EP, SK) računajući od kvalifikacija do finala. Pobijedili su na svjetskom prvenstvu u Amsterdamu (2014), svim utrkama Svjetskog kupa, te ove godine na EP-u u njemačkom Brandenburgu.

Ovim veličanstvenim uspjehom hrvatsko veslanje ima prvo zlato, nakon dva srebra i jedne bronce.

Srebro su u Ateni 2004. osvojili braća Skelin u dvojcu bez kormilara, kao i četverac na pariće u Londonu 2012., dok je osmerac s kormilarom u Sidneyu 2000 osvojio broncu.

Bila je to vrlo uzbudljiva utrka u kojoj su se od početka odvojili hrvatska i litavska posada. Braća Sinković držali su laganu prednost do 1200 metara, a onda su ih prestigli Litavci Mindaugas Griskonis i Saulius Ritter, koji su nakon 1500 metara imali 66 stotinku prednosti.

No, u zadnjih 500 metara utrke braća Sinković kao da su sjela u gliser i lakoćom su prestigli Litavce i na kraju slavili sa sekundu i 11 stotinki prednosti.

Litavci Griskonis i Ritter morali su se zadovoljiti srebrom, a bronca je pripala Norvežanima Kjetilu Borchu i Olafu Tufteu.

Braća Martin i Valent Sinković tako su su srebrnoj medalji koju su osvojili na Olimpijskim igrama u Londonu prije četiri godine veslajući u četvercu na pariće s Damirom Šainom i Damirom Martinom, u Brazilu pridodali i najsjajnije odličje u dvojcu na pariće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...