Ekološka akcija čišćenja podmorja i priobalja u Nacionalnom parku „Krka”

U subotu, 10. rujna 2016. u 9 sati na donjem pristaništu na Skradinskom buku (ulaz Skradinski most) održat će se predstavljanje ekološkog pilot-projekta „Crveni križ u plavom okviru“.

Ekološka akcija čišćenja podmorja i priobalja održat će se u Nacionalnom parku „Krka“ od 9. do 11. rujna 2016. Čistit će se korito Krke od donjeg pristaništa brodova na Skradinskom buku prema Skradinu. Riječ je o četvrtoj po redu ekološkoj akciji čišćenja podmorja i priobalja. Do sada je ta akcija održana u nacionalnim parkovima „Kornati“, „Brijuni“ i „Mljet“ a sljedeća je predviđena na otoku Šipanu.

Hrvatski Crveni križ (HCK), u suradnji s tvrtkom Lazuli komunikacije, ekološki pilot-projekt „Crveni križ u plavom okviru”, odnosno ekološku akciju čišćenja podmorja i priobalja, provodi uz potporu Društva za podvodne sportove Zagreb, čijih petnaest ronioca kontinuirano sudjeluje u njoj. Osim čišćenja podmorja i priobalja, projekt ima za cilj povezivanje ronilačkih klubova, nacionalnih parkova i lokalnih zajednica kako bi se osigurala održivost samog zahvata čišćenja, međusobna suradnja i podizanje svijesti javnosti (stanovništva i turista) o potrebi zaštite okoliša, mora i priobalja. Također, cilj mu je da ukaže i na sigurno i odgovorno ponašanje na moru i obali.

U sklopu projekta predviđena je i izrada softverske aplikacije kojom bi se mapirala očišćena područja, s relevantnim podacima o lokacijama, količini i vrsti prikupljenog otpada, broju ronilaca, vremenu uloženom u čišćenje, broju stanovnika na određenom području i nadležnim lokalnim institucijama relevantnim za provođenje ekoloških akcija čišćenja mora i priobalja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...