Sv. Mihovil ponovo u rukama Općine Preko; Slijedi premještanje odašiljača!

Nakon dugogodišnje borbe, Općina Preko uspjela je vratiti nadležnost nad Tvrđavom sv. Mihovila. Ovaj tjedan stiglo je rješenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)  kojim se taj kulturni spomenik i jedna od najvećih turističkih atrakcija Zadarske županije daje na korištenje Općini Preko, pišu Naši školji.

To nam je iznimno važno za nastavak projekta obnove koji pripremamo u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije. Zahtjev prema DUUDI-ju smo uputili još prije dvije godine, da bi tek dolaskom novih ljudi na čelo te državne agencije naš zahtjev bio pozitivno riješen. Drago mi je da je nova uprava predvođena ravnateljem Tomislavom Bobanom pokazala razumijevanje i veliku volju da se naš zahtjev usvoji, rekao je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.

Sljedeći korak – izmještanje odašiljača

Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu pruža, po mnogima, najljepši pogled na Jadranu.  Sa 265 metara visoke tvrđave koju su Mlečani sagradili u 13. stoljeću radi kontrole zadarskog kanala pruža se predivan pogled na gotovo cijeli zadarski arhipelag, a legenda kaže da se po burnom vremenu vidi i Italija. Tvrđava je zaštićeni kulturni spomenik koji Općina Preko namjerava obnoviti i urediti novcem iz EU fondova, ali trenutačno je glavni problem preseljenje 80 metarske antene za odašiljače, koja je od Domovinskog rata smještena usred tvrđave.

Uz arhitektonski snimak i arheološke iskope koje planiramo napraviti tijekom ove godine, ključni korak je izmještanje antenskog stupa, za što su već osigurane lokacijska i građevinska dozvola. Gotovo je nevjerojatno da taj stup ovdje bespravno stoji već 25 godina. Tvrtka Odašiljači i veze ima osigurano zemljište na susjednom brdu i pravomoćnu građevinsku dozvolu koja vrijedi još samo nekoliko mjeseci i nadamo se da će se što prije pokrenuti postupak preseljenja odašiljača. Nažalost, sve to trebalo je biti dovršeno još potkraj 2011. godine nakon što su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava. No, smjenom vlasti na državnoj razini promijenjena je i uprava te tvrtke, pa su i prioriteti očito izmijenjeni. Znamo da je u Milanovićevoj Vladi svaki projekt u Zadarskoj županiji bio „pod povećalom“, pa tako i ovaj. Nadam se da će nova uprava Odašiljača i veza imati razumijevanja da se ovaj problem uskoro riješi, a mi ćemo s naše strane inzistirati na što bržem iseljenju, pojašnjava voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.

Općina Preko ove godine dobila je 100 tisuća kuna na natječaju Ministarstva kulture za izradu arhitektonskog 3D snimka, a na novi natječaj ministarstva koji je zaključen prije nekoliko dana, prijavili su arheološke iskope unutar same tvrđave. Tek će nakon toga biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi u budućnosti trebao postati interpretacijski centar u kojemu bi bila prezentirana baština svih zadarskih otoka, koji su se u prošlosti upravo po tvrđavi iznad Preka nazivali Anđeoskim otocima.

Kažimo i to da je Tvrđavu sv. Mihovila prepoznao prije nekoliko godina Michelinov zeleni vodič, gdje je ocijenjena s dvije zvjezdice i preporukom „obavezno posjetiti“!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...