Ako vaša mačka ima ove simptome, vodite je veterinaru

Životinje ne mogu govoriti pa nam ne mogu reći što ih boli, ali postoje simptomi na temelju kojih vlasnici mogu zaključiti da s njihovim ljubimcima nešto nije u redu. Ovi znakovi pokazuju da s vašom mačkom nešto možda nije u redu i trebate ju odvesti veterinaru, kako bi provjerio o čemu se radi.

Ima li vaša mačka normalnu temperaturu?
Ima li vaša mačka normalnu temperaturu kao i kod ljudskih beba najpreciznije možete provjeriti pomoću “toplomjera” čiji vrh trebate namazati vazelinom ili nekom kremom te ga na desetak sekundi (ovisno o “toplomjeru”) gurnuti u mačju guzu. Normalna temperatura kreće se od 37 do 39,5 stupnjeva Celzijevih! Ako je ona iznad 40 odnosno ispod 37 nazovite veterinara i pitajte savjet.

Mačka jede, pije, mokri i/ili kaka više ili manje nego što to čini inače
Mačke koje se ne osjećaju dobro često odbijaju jesti! S druge pak strane ima bolesti koje povećavaju apetit tako da ne treba zanemarivati ako maca počne tražiti hrane više nego inače. Povećana žeđ i mokrenje mogu ukazivati na bolesti bubrega, dijabetes, dok česti pokušaji mokrenja/obavljanja velike nužde uz veliko naprezanje (ponekad popraćeno bolnim mijaukanjem) mogu ukazivati na infekcije mokraćnog sustava ili začepljenje.

Povraćanje hrane
Povraćanje hrane može ukazivati na brojne probleme, poput primjerice trovanja. Ako povraćanje traje nekoliko sati ili ako mačka povraća nekoliko puta dnevno (s vremenskim odmacima) trebali bi posjetiti veterinara.

Proljev/zatvor
Uz povraćanje, čest simptom koji ukazuje na neki zdravstveni problem je i proljev. Ako je on vodenast, krvav, a pogotovo ako uz proljev mačka i povraća savjetuje se hitan odlazak veterinaru! Ista stvar je i sa zatvorom odnosno nemogućnošću obavljanja nužde što također može ukazivati na neki problem.

Kašalj
Uzroci kašljanja različiti su! Kašljanjem mace mogu pokušavati iz organizma izbaciti neko strano tijelo, ali kašalj može biti simptom astme, alergija, srčanih bolesti, bolesti pluća i nekih zaraznih bolesti. U pravilu ako mačka kašlje više od jednog dana, ne čekajte – za pomoć se obratite veterinaru. Ako kašlje toliko da ne može normalno disati ili ima plavkaste desni ne čekajte niti jedan dan!

Boja unutrašnjosti mačjih usta
Ako sumnjate na bolest provjerite boju mačjih desni! Unutrašnjost mačjih usta trebala bi biti ružičaste boje. Bijela boja desni može ukazivati na anemiju, šok i/ili slabu cirkulaciju. Plavkaste desni i/ili jezik može ukazivati na nedostatak kisika, dok svjetlo crvena boja desni može ukazivati na pregrijavanje ili trovanje ugljičnim monoksidom. Žuta boja desni simptom je žutice, a sitne crvene mrlje često ukazuju na problem zgrušavanja krvi. Bolesti zuba i desni često prate loš zadah i crvenilo oko ruba desni.

Ponašanje drugačije od uobičajenog
Za kraj ostavili smo najvažniji znak koji ukazuje na bolest, a to je ponašanje koje se bitno razlikuje od uobičajenog rutiniranog ponašanja vašeg ljubimca! Bolesne mačke često su tiše te odmaraju u pogrbljenom položaju. Mačke koje imaju problema s disanjem često odbijaju ležati na boku, one s neurološkim problemima mogu djelovati zbunjeno. Također, kad su bolesne mačke ponekad zanemaruju dotjerivanje krzna, a iako vlasnici misle da predu samo kad su sretne, vrlo često upravo pojačanim predenjem signaliziraju da imaju neki problem, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...